ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ: Ο ΟΗΕ οφείλει να μετουσιώσει στην πράξη την ουσία της αποστολής του στο κυπριακό
Ανακοινώσεις |

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Ηνωμένων Εθνών, που έχει κηρυχτεί με ψήφισμα η 24η Οκτωβρίου, το Δημοκρατικό Κόμμα ζητεί ουσιαστική εφαρμογή των διακηρύξεων και ψηφισμάτων του Οργανισμού, σε ό,τι αφορά το εθνικό ζήτημα της Κύπρου.

Ο ΟΗΕ γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες και το χάος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου με συγκεκριμένες αποστολές:

  1. Να διασφαλίσει την ασφάλεια των επόμενων γενεών,
  2. Να επιβεβαιώσει την πίστη στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και
  3. Να προωθήσει την κοινωνική πρόοδο και τα καλύτερα πρότυπα της ζωής στις μεγαλύτερες ελευθερίες.

Είναι κάτω από αυτή την ομπρέλα, που αγωνιζόμαστε για απελευθέρωση του τόπου μας από την κατοχική Τουρκία, για επανένωση και συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μία δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού προβλήματος, χωρίς στρατεύματα κατοχής και χωρίς εγγυητικά ή επεμβατικά δικαιώματα από τρίτες χώρες.

Η σημερινή επέτειος, προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία, για να επανατονίσουμε, ως Δημοκρατικό Κόμμα τα εξής:

  • Το Κυπριακό παραμένει άλυτο, με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας.
  • Τα δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν κατά την τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία στο Crans Montana (Κοινό Ανακοινωθέν Φεβρουαρίου 2014, λεγόμενες «συγκλίσεις», Πλαίσιο Γκουτέρες), που ενδέχεται να οδηγήσουν στη διαμόρφωση των «Όρων Αναφοράς», αφήνουν στο απυρόβλητο την Τουρκία στις κρίσιμες πτυχές της ασφάλειας και των εγγυήσεων και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε κακή λύση ή σε νέο αδιέξοδο.
  • Ο ΟΗΕ όπως και ο διεθνής παράγοντας ευρύτερα, αν και έχουν τις δυνατότητες και τα μέσα, εμφανίζονται αυτή τη στιγμή απρόθυμοι να επιβάλλουν στην Τουρκία τη νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο.
  • Χαρακτηριστική η παράγραφος 55 της τελευταίας έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στην οποία ο κ. Γκουτέρεζ καλεί τον διεθνή παράγοντα και τοπικούς παράγοντες να «ξεπεράσουν την προκατάληψη του θέματος της αναγνώρισης», όπως αναφέρει, για να προωθηθεί, όπως εκτιμά, η στενότερη συνεργασία μεταξύ των κοινοτήτων στην Κύπρο.
  • Είναι πρωτοφανές, ο ΓΓ του ΟΗΕ να θέλει να αναιρέσει την ισχύ σωρείας ψηφισμάτων του διεθνούς οργανισμού του οποίου προΐσταται, τα οποία  καταδικάζουν την παράνομη ανακήρυξη «κράτους» στην κατεχόμενη Κύπρο και τα οποία αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία ως το μοναδικό αναγνωρισμένο κράτος στο νησί, μέλος του ΟΗΕ.
  • Η αναφορά αυτή, που είναι μέρος της πιο αρνητικής ίσως Έκθεσης Γ.Γ. του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία ξεφεύγει από τους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και τους όρους αποστολής ολόκληρου του Οργανισμού, αδικεί κατάφορα την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελληνοκυπριακή πλευρά και αφήνει εκτός, την Τουρκία και την παράνομη δράση της, τόσο επί του εδάφους όσο και εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, σε ότι αφορά το ρόλο του στο Κυπριακό, οφείλει να μετουσιώσει στην πράξη την ουσία της αποστολής του, τις αρχές και ιδανικά τα οποία πρεσβεύει και να αναγνωρίσει ότι η στάση της Τουρκίας, κάθε άλλο παρά εποικοδομητική ήταν και είναι στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού. 

Γραφείο Τύπου

24 Οκτωβρίου 2019

ροή ειδήσεων