Κ. Μαυρίδης: Η Αμμόχωστος είναι Ευρωπαϊκό ζήτημα
Ανακοινώσεις |

Σε παρέμβασή του στην Πολιτική Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών -κατόπιν της ενημερωτικής διαδικτυακής σύσκεψης που είχε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Ν. Παπαδόπουλος με την Πρόεδρο της Ομάδας-, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) ενημέρωσε το σύνολο της Ομάδας για τις νέες παρανομίες της Τουρκίας με επίκεντρο την Αμμόχωστο. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας της ΕΕ αλλά και τη σημασία του τρόπου αντίδρασης της προς την Τουρκία, υποδεικνύοντας την επιβολή κυρώσεων.

Συγκεκριμένα,  ο Κ. Μαυρίδης ανέφερε τα ακόλουθα:

«Στα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποδεικνύεται ότι, εάν οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας συνεχιστούν κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, η ΕΕ θα προασπιστεί τα συμφέροντα της και των κρατών-μελών με όλα τα εργαλεία που έχει στην διάθεση της, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων.

Η Τουρκία αγνοώντας τις συστάσεις από την ΕΕ και την διεθνή κοινότητα, συνέχισε την έκνομη και επιθετική συμπεριφορά της με δυο νέες ενέργειες:

α) Η πρώτη ενέργεια αφορά την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου στο κατεχόμενο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία τέθηκε υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού μετά την εισβολή του 1974. Υπογραμμίζω ότι, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφέρονται σε κατεχόμενη περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας -που αποτελεί την σωστή ορολογία- την οποία ζητούν να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ. Το καθεστώς Ερντογάν, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, «άνοιξε» την παράκτια περιοχή ως πρώτο βήμα εποικισμού των Βαρωσίων. Εάν δεν αντιδράσουμε για ανατροπή της κατάστασης, οι πολίτες εύλογα θα διερωτώνται κατά πόσον η Τουρκία που παραβιάζει τις ξεκάθαρες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα σεβαστεί την οποιαδήποτε συνολική λύση στην Κύπρο.   

β) Η δεύτερη ενέργεια αφορά την αποστολή εκ νέου τουρκικού ερευνητικού σκάφους στο Αιγαίο εντός των θαλασσίων ζωνών της Ελλάδας.

Δεδομένων των πιο πάνω, ως Πολιτική Ομάδα πρέπει να θέσουμε το όλο θέμα ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, σε συνεργασία με άλλες πολιτικές ομάδες. Επειδή το θέμα αφορά την υπεράσπιση των αξιών της ΕΕ ενάντια στην συμπεριφορά τρίτων χωρών, όπως η Τουρκία, πρέπει να ασκήσουμε πίεση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για υλοποίηση των δικών του Συμπερασμάτων, με την επιβολή κυρώσεων. Οι ενέργειες της Τουρκίας έχουν ήδη προκαλέσει την αντίδραση διεθνών παραγόντων όπως του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, του Ύπατου Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Ευρ. Επιτροπής κ. Borrell και των Ηνωμένων Πολιτειών, που ζητούν την ανάκληση της απόφασης για τα Βαρώσια. Η κατοχή της Κύπρου και η Αμμόχωστος είναι ευρωπαϊκό θέμα και ως ΕΕ, πρέπει να πρωτοστατήσουμε».

Ακολούθως, στην παρέμβασή της η Αντιπρόεδρος της Ομάδας, αρμόδια για θέματα ολομέλειας, δήλωσε ότι η ομάδα θα στηρίξει το αίτημα για συμπερίληψη του στην ατζέντα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνεργασία με άλλες Πολιτικές Ομάδες.

Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή

15.10.2020

ροή ειδήσεων