Κ. Μαυρίδης: Ακόμα μια παρανομία ατιμώρητη;
Διαβατήρια Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΚΕΠ
WEB TV, Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΗΚΟ / S&D ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

Ακόμα μια παρανομία ατιμώρητη;

Μετά τις αποκαλύψεις για ατασθαλίες και δοσοληψίες στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ) για απόκτηση διαβατηρίων και την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή (ημ. 24/9/2020), στην οποία καταγραφόταν ότι παράνομα εφαρμοζόταν μειωμένος φορολογικός συντελεστής 5% (αντί 19%) στην πώληση κατοικιών σε ξένους επενδυτές στο πλαίσιο του ΚΕΠ, δημοσιοποιήθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) είχε ήδη ξεκινήσει έρευνα. Επιπλέον, ο Γενικός Ελεγκτής κατέγραφε σε έκθεση του την ελλιπή ενημέρωση από το Υπουργείο Οικονομικών προς την ΕΕ στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε η ΕΕ. Με βάση τα πιο πάνω, ως Ευρωβουλευτής ζήτησα να ενημερωθώ για τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΕ.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ξεκάθαρα ότι:

α) η Κυπριακή Κυβέρνηση παραβίαζε την σχετική ευρωπαϊκή και Κυπριακή νομοθεσία εφαρμόζοντας μειωμένο ΦΠΑ στο πλαίσιο του ΚΕΠ για απόκτηση διαβατηρίων και

β) το Υπουργείο Οικονομικών παρέλειψε σημαντικά στοιχεία από την ΕΕ.

Η Κυβέρνηση όχι μόνο παράνομα εφάρμοζε ένα κοινωνικό μέτρο για να επωφελούνται ξένοι μεγαλοεπενδυτές στο πλαίσιο του ΚΕΠ για απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας, αλλά και απέκρυψε σημαντικά στοιχεία από την ΕΕ. Ο Υπουργός Οικονομικών αναγκάστηκε να παραδεχτεί την παράλειψη ενημέρωσης της ΕΕ, επιβεβαιώνοντας τις διαπιστώσεις του Γενικού Ελεγκτή και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς όμως καμία απολογία και αίσθημα ευθύνης προς την κυπριακή κοινωνία.

Η απόκρυψη στοιχείων ή παραπλάνηση από αξιωματούχο του κυπριακού κράτους αποτελεί αδίκημα, το οποίο ο Γενικός Εισαγγελέας πρέπει να διερευνήσει με σκοπό να παρέμβει.

Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους αρμόδιους θεσμούς να συνδράμουν ώστε να μην επωμιστεί η κυπριακή κοινωνία τα εγκληματικά λάθη της Κυβέρνησης και ότι οι παρανομίες των αξιωματούχων δεν θα μείνουν γι’ ακόμα μια φορά ατιμώρητες.

Γραφείο Τύπου

17 Φεβρουαρίου 2022

ροή ειδήσεων