Κ. Μαυρίδης – Ανακοίνωση Κυβέρνησης κράτους της ΕΕ που πιάστηκε να παρανομεί!
Ανακοινώσεις |

Δήλωση Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη ΔΗΚΟ – S&D

Μετά τις ντροπιαστικές αποκαλύψεις γύρω από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ) για απόκτηση διαβατηρίων και τις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή για παράνομη εφαρμογή μειωμένου φορολογικού συντελεστή 5% (αντί 19%) στην πώληση κατοικιών σε ξένους μεγαλο-επενδυτές στο πλαίσιο του ΚΕΠ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε ότι ξεκίνησε έρευνα. Επιπλέον, στην έκθεση του ο Γεν. Ελεγκτής κατέγραφε την ελλιπή ενημέρωση που το Υπουργείο Οικονομικών παρείχε στην ΕΕ στο πλαίσιο της έρευνας. Στο πλαίσιο των καθηκόντων μου ως Ευρωβουλευτής, ζήτησα να ενημερωθώ για τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΕ.

Τελικά, η ΕΕ με επιστολή της προς το Υπουργείο Οικονομικών (15/7/2021) διαπίστωσε δύο παραβιάσεις:

α) Η Κυπριακή Κυβέρνηση παραβίαζε την νομοθεσία εφαρμόζοντας μειωμένο ΦΠΑ 5% (αντί για 19%) στο πλαίσιο της επενδυτικής πολιτικής για απόκτηση διαβατηρίου από ξένους, ενώ η νομοθεσία έχει ρητή αναφορά για εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ μόνο για κοινωνική πολιτική. Μια ενδελεχής έρευνα θα αποκαλύψει πόσα δεκάδες εκατομμύρια δεν εισπράχθηκαν από το κράτος και επιπλέον, ποιοι μεσάζοντες επωφελήθηκαν παράνομα από το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

β) Στην επιστολή της η ΕΕ διαπιστώνει επιπλέον ότι το Υπουργείο Οικονομικών απέκρυψε στοιχεία από την ΕΕ κι έτσι παραβίασε «το άρθρο 4 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», που αποτελεί τον υπέρτατο νόμο στην ΕΕ. Η απόκρυψη στοιχείων από κρατικό αξιωματούχο αποτελεί παραβίαση και σχετικής κυπριακής νομοθεσίας.

Χωρίς ίχνος μεταμέλειας ή ανάληψης ευθύνης προς την κυπριακή κοινωνία, με χθεσινή ανακοίνωση τους οι εμπλεκόμενοι κυβερνώντες ζητούν εξηγήσεις επειδή αποκαλύφθηκαν οι παρανομίες. Αυτά από Κυβέρνηση κράτους της ΕΕ!

Σε σχέση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, το Υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει εκείνο που εξαρχής αναδεικνύαμε: ούτε ένα ευρώ για στέγαση. Άλλα κράτη, ζήτησαν και έλαβαν δισεκατομμύρια. Οτιδήποτε άλλο περιττεύει.

Γραφείο Τύπου

6 Aπριλίου 2022

ροή ειδήσεων