Κ. Μαυρίδης: Αντί για κυρώσεις, επιβράβευση του τουρκικού καθεστώτος;
Ανακοινώσεις |

Παρέμβαση είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) στη συζήτηση για την ετήσια Έκθεση για την Τουρκία, ενώπιον του αρμόδιου Επιτρόπου, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Στην παρέμβαση του, ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε αρχικά στην κατάσταση εντός της Τουρκίας υπογραμμίζοντας:

«Ειδικά για θέματα εντός Τουρκίας και για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πάρα πολλούς τομείς, η έκθεση είναι καταπέλτης. Όμως, θέτω ένα εύλογο ερώτημα. Με τόσες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια χώρα που η δικαστική εξουσία έχει μετατραπεί σε όργανο της κυβέρνησης Ερντογάν, μπορεί να υπάρξει δημοκρατία;»

Συνεχίζοντας, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η Τουρκία κατέχει σήμερα ευρωπαϊκό έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στερώντας τα θεμελιακά δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρωπαίων πολιτών από τους οποίους άρπαξε τα σπίτια και τη γη τους, εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, ασκεί πολιτισμική γενοκτονία, καταδιώκει κάθε φωνή ελευθερίας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων και άλλα. Όλες αυτές οι διαπιστώσεις, χωρίς η έκθεση να προτείνει επιβολή μέτρων ή κυρώσεων. Αντιθέτως, προτείνεται η έναρξη διαπραγματεύσεων για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, χωρίς να εκπληρωθούν οι ευρωπαϊκές νομικές υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία.»

Καταλήγοντας, τόνισε δηκτικά: «Αυτό δεν αποτελεί στρατηγική αλλά επιβράβευση ενός εγκληματία.»

Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή

13.09.2023

ροή ειδήσεων