Κ. Μαυρίδης: Απαιτείται Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων
Ανακοινώσεις |

Παρέμβαση είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) σε συζήτηση σχετικά με την πρόσφατη πτώχευση της Silicon Valley Bank και τις συνέπειες για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη με τον José Manuel Campa, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και τον Andrea Enria, Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μαυρίδης στην παρέμβασή του ανέφερε:

«Βρίσκω αυτή τη συζήτηση ενδιαφέρουσα και από το γεγονός ότι πραγματοποιείται σε ένα κάπως καθησυχαστικό κλίμα στην ΕΕ. Για αυτό όμως, θα ήθελα να λάβω την θέση σας σχετικά με την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης της ΕΕ ώστε να περιλαμβάνει και Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων. Λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση των εποπτικών αρχών των ΗΠΑ να παρέμβουν και να διασφαλίσουν όλες τις καταθέσεις, όχι μόνο όσες καλύπτονται από τον FDIC (Ομοσπονδιακός Οργανισμός Ασφάλισης Καταθέσεων), αλλά όλες τις καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των μη εγγυημένων καταθέσεων πέραν από τα 250.000 δολάρια ανά τράπεζα στις ΗΠΑ, τα ερωτήματα μου είναι πολύ απλά:

– Υπάρχουν κάποια μαθήματα που πρέπει να αντληθούν όσον αφορά την σταθερότητα του συστήματος καταθέσεων στην Ευρωζώνη;

– Η δεύτερη ερώτησή μου: Πώς θα απαντούσατε σε έναν Κύπριο καταθέτη ο οποίος διερωτάται για το πώς υπέστη το 2013 ένα βάναυσο κούρεμα καταθέσεων; Έχει σημασία τελικά το μέγεθος του τραπεζικού συστήματος του κράτους;»

Στην απάντησή του ο κ. Campa ανέφερε ότι στην περίπτωση της τράπεζας στις ΗΠΑ, 94% των καταθέσεων ήταν ανασφάλιστες, κάτι που δεν ισχύει για τις Ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ ο κ. Enria σημείωσε ότι η καλύτερη διασφάλιση για τους καταθέτες είναι ένα περιβάλλον όπου οι καταθέτες δεν έχουν λόγο να αποσύρουν τις καταθέσεις τους και παράλληλα χρειάζεται να διασφαλίσουμε (ως εποπτικές αρχές) ότι τα επιχειρηματικά μοντέλα των τραπεζών είναι υγιή. Για την Κύπρο, ο κ. Enria ανέφερε ότι αναγνωρίζει πως το κούρεμα που εφαρμόστηκε στους Κύπριους καταθέτες ήταν ιδιαίτερα επιζήμιο με μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις.

Γραφείο Τύπου

22 Μαρτίου 2023

ροή ειδήσεων