Κ. Μαυρίδης: Εκείνο που προέχει για την ΕΕ τώρα είναι η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας
ενεργειακή ασφάλεια ουκρανικό
WEB TV, Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ του ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΗΚΟ – S&D ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

«Ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ: H ώρα της Αν. Μεσογείου»

Ανεξαρτήτως της έκβασης του πολέμου στην Ουκρανία και του ύψους των τιμών ενέργειας που ήδη επιβαρύνουν δυσβάσταχτα τις οικονομίες και πέραν των όποιων βραχυπρόθεσμων μέτρων για αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβάνεται πλέον ότι θα πρέπει να επισπεύσει άμεσα τον μακροπρόθεσμο προσανατολισμό της για στρατηγική αυτονομία.

Συγκεκριμένα, εκείνο που προέχει για την ΕΕ τώρα, είναι η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας. Αυτό θέτουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και το Ευρωκοινοβούλιο που ζητούν επιτακτικά την ανάγκη για δραστική μείωση της εξάρτησης από πηγές εκτός ΕΕ, με διαφοροποίηση των πηγών και παραγωγή ενέργειας από ενεργειακούς πόρους εντός της ΕΕ.

Σ΄ αυτή τη νέα εποχή, η Ανατ. Μεσόγειος και η Κύπρος βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και η Κυπριακή Κυβέρνηση πρέπει να δράσει ώστε τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατ. Μεσογείου να αξιοποιηθούν μέσω ενός τεχνικά βέλτιστου τρόπου με την στήριξη της ΕΕ.

Εκείνο που τώρα επιβάλλεται είναι όπως το ζήτημα τεθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών υπό την Γαλλική Προεδρία. Πρόκειται για πρωτοφανή ευνοϊκή συγκυρία προς αξιοποίηση, ώστε η ενέργεια της Αν. Μεσογείου να συμβάλει καθοριστικά στην ευημερία των λαών της περιοχής καθώς και στην εξυπηρέτηση των στρατηγικών αναγκών της ΕΕ.

Γραφείο Τύπου

9 Μαρτίου 2022

ροή ειδήσεων