Κ. Μαυρίδης: Ευρωπαϊκή στρατηγική με επίκεντρο τη μεσαία τάξη
Ανακοινώσεις |

Παρέμβαση είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) στη συζήτηση για τη σημασία της μεσαίας τάξης για την ευρωπαϊκή οικονομία και δημοκρατία και την ανάγκη ενίσχυσής της, ενώπιον του αρμόδιου Επιτρόπου, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης τόνισε αρχικώς: «Η μεσαία τάξη αποτελεί την ραχοκοκκαλιά των κοινωνιών μας και την εγγύηση για κοινωνική σταθερότητα των δημοκρατιών μας. Ωστόσο, η μεσαία τάξη ήταν το θύμα διαφόρων κρίσεων με αποτέλεσμα την συρρίκνωσή της σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οι μισθοί φτώχειας, η ολοένα μειωμένη αγοραστική δύναμη των μισθών, η αύξηση των ανισοτήτων, καθώς και η ανεπάρκεια αντιμετώπισής τους με πολιτικές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν οδηγήσει την μεσαία τάξη σε συρρίκνωση και η οποία παρακολουθεί οργισμένη την κατάσταση».

Ακολούθως ο Κύπριος Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στην περίπτωση της Κύπρου επισημαίνοντας τα εξής: «Ιδιαίτερα σε σχέση με την κυπριακή οικονομία, η οποία βασίζεται στις μικρές επιχειρήσεις και η οποία υποφέρει από μια σειρά κρίσεων, μπορώ να αναφέρω ότι η μεσαία τάξη είναι κατά πολύ περισσότερο οργισμένη με την ανεπάρκεια και τις λανθασμένες πολιτικές. Γι’ αυτό, απαιτεί πολιτικές που θα μας οδηγήσουν στην ανάπτυξη μέσω ενός στοχευμένου στρατηγικού σχεδίου από την ΕΕ». Συνεχίζοντας, ο κ. Μαυρίδης ανέφερε ότι για την Κύπρο «υπήρξαν σωστές ενέργειες αλλά επιβλήθηκαν και λανθασμένες πολιτικές από την ΕΕ, όπως το κούρεμα των καταθέσεων. Επιπλέον, επιμένω να επισημαίνω για χρόνια προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη συστηματική εφαρμογή καταχρηστικών ρητρών από τις τράπεζες, αλλά δεν υπήρξε αποτελεσματική αντίδραση ακόμη».

Καταλήγοντας ο κ. Κ. Μαυρίδης υπογράμμισε: «Για πολλούς λόγους λοιπόν, μια ευρωπαϊκή στρατηγική με επίκεντρο την μεσαία τάξη, μπορεί να επαναφέρει τις δημοκρατίες μας στο σωστό δρόμο».

Γραφείο Τύπου

13 Ιουλίου 2023

ροή ειδήσεων