Κ. Μαυρίδης: Ευρώπη με κοινούς κανόνες και μηχανισμούς άμυνας
Ανακοινώσεις |

Παρέμβαση είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) στη συζήτηση για «Μια πραγματική γεωπολιτική Ευρώπη τώρα», ενώπιον του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, κ. Borrell και του εκπροσώπου του Συμβουλίου, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης, απευθυνόμενος προς το Ύπατο Εκπρόσωπο ανέφερε τα εξής:

«Κύριε Borrell, στην ομιλία σας καταλήξατε με ένα ζητούμενο: Πώς μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί (προς μια γεωπολιτική Ευρώπη) και προσθέτω, σε ένα περιβάλλον υπαρκτών απειλών, τρομοκρατίας και πολέμων, από τον Καύκασο μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η περίπτωση της Ουκρανίας καταδεικνύει ότι η σύγκλιση λόγω πολιτικής βούλησης απέδωσε σωστά αυστηρές κυρώσεις. Στην περίπτωση της Κύπρου, όπου η Τουρκία κατέχει έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υπάρχει τέτοια βούληση για κυρώσεις.»

Συνεχίζοντας και αναφερόμενος στις διαφορετικές απόψεις συναδέλφων του, σημείωσε: «Ακούγοντας τις απόψεις εδώ στην ολομέλεια, διερωτώμαι αν υπάρχει βούληση σήμερα για ομοφωνία, αφού είναι προφανώς πολύ δύσκολη και αν θα τελειώσει άραγε ποτέ αυτή η υποκρισία.»

Καταλήγοντας ο Κύπριος Ευρωβουλευτής τόνισε:

«Η οικοδόμηση κοινής ασφάλειας και άμυνας για ουσιαστικό γεωπολιτικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να προχωρήσει από όσα κράτη-μέλη είμαστε πρόθυμοι. Επιπρόσθετα, χρειαζόμαστε κοινούς κανόνες, με επίκεντρο το διεθνές δίκαιο και το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών, και φυσικά, κοινούς μηχανισμούς, εάν όντως θέλουμε γεωπολιτικό ρόλο.»

Γραφείο Τύπου

19 Οκτωβρίου 2023

ροή ειδήσεων