Κ. Μαυρίδης: Η κοινή άμυνα και ασφάλεια προστατεύει την ειρήνη στην Ευρώπη
Ανακοινώσεις |

Παρεμβάσεις είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚO – S&D) στις συζητήσεις για τον ρόλο της ΕΕ στον κόσμο στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρaώπης καθώς και για το έγγραφο «Στρατηγική Πυξίδα» σε συνεδριάσεις της Πολιτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το εν λόγω έγγραφο υιοθετήθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κι αποτελεί το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης γιaα ισχυρότερη πολιτική ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ έως το 2030.

Ο κ. Μαυρίδης στις παρεμβάσεις του τόνισε τα εξής:

«Το έγγραφο «Στρατηγική Πυξίδα» είναι ένα θετικό βήμα για τον ρόλο της ΕΕ στον κόσμο, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για κοινό έγγραφο, αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων μεταξύ 27 κυβερνήσεων με διαφορετικές ιδεολογικές, πολιτικές, εθνικές και περιφερειακές διαφορές και προτεραιότητες, που πρώτη φορά επιτεύχθηκε η υιοθέτησή του.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο παραθέτει διάφορα εργαλεία/μηχανισμούς στο πλαίσιο της κοινής άμυνας και ασφάλειας με καθορισμένα χρονοδιαγράμματα. Ο πολιτικός μας ρόλος ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να εστιάζεται στην ανάδειξη των κοινών κανόνων που θα διέπουν την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία με κοινή ασφάλεια και άμυνα και τον ρόλο της ΕΕ στην περιφέρειά της και στον κόσμο ευρύτερα. Αυτοί οι κανόνες είναι απαραίτητο να εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και τις ευρωπαϊκές μας αξίες.»

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής υπογράμμισε επίσης ότι «η στρατηγική μας αυτονομία πρέπει να περιλαμβάνει την ενεργειακή και την διατροφική ασφάλεια, που καθιστά αναγκαία την άμεση αξιοποίηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου και ενέργειας, όπως στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως Πολιτική Ομάδα, η διαφύλαξη της ειρήνης είναι θεμελιώδης μας αξία και έτσι πρέπει να προχωρήσουμε. Έχουμε ένα έγγραφο με σκοπό την προστασία της ειρήνης και αποτροπή των πολέμων στην νέα εποχή. Δεν στρατιωτικοποιούμε την Ευρώπη αλλά ενδυναμώνουμε την ειρήνη στην Ευρώπη».

Καταλήγοντας, ο κ. Μαυρίδης επεσήμανε ότι «η ασφάλεια και άμυνα της Ευρώπης είναι αναγκαία προϋπόθεση για να προάγουμε τις κοινωνικές και οικονομικές μας πολιτικές και προτεραιότητες. Χωρίς την ασφάλεια, δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε στρατηγική αυτονομία, ούτε τις πολιτικές μας προτεραιότητες».

Γραφείο Τύπου

30 Μαρτίου 2022

ροή ειδήσεων