Κ. Μαυρίδης: Η πολιτισμική γενοκτονία είναι έγκλημα που πρέπει να τιμωρείται
UNESCO Ναγκόρνο Καραμπάχ πολιτιστική κληρονομιά
Ανακοινώσεις |

Το ότι η συστηματική καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομίας πρέπει να τιμωρείται ως έγκλημα κατά του πολιτισμού και της ανθρωπότητας τόνισε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) σε παρέμβασή του στη συζήτηση για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Ναγκόρνο Καραμπάχ στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο κ. Μαυρίδης στην παρέμβασή του υπογράμμισε τα εξής:

«Η καταστροφή και βεβήλωση μνημείων πολιτισμού, θρησκευτικής ή εθνικής κληρονομιάς, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τι αρχές της ΕΕ βάσει των οποίων όλοι μας δεσμευόμαστε και πρέπει να λειτουργούμε.

Όταν η καταστροφή ή βεβήλωση γίνεται με συστηματικό σχέδιο κατόπιν επικράτησης της ισχύος των όπλων, η παραβίαση αυτή αποτελεί πολιτισμική γενοκτονία και έγκλημα, όπου και αν συμβαίνει. Είτε στην Παλμύρα της Συρίας από το «Ισλαμικό Κράτος», είτε στην κατεχόμενη Κύπρο από την Τουρκία, είτε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο εξετάζουμε σήμερα.

Τα γεγονότα φανερώνουν πολιτισμική γενοκτονία εναντίον του πολιτισμού αιώνων των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, που αποτελεί συστηματική κρατική πολιτική από το Αζερμπαϊτζάν.

Η άρνηση του Αζερμπαϊτζάν να επιτρέψει στην UNESCO πρόσβαση στους τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει να έχει κόστος.  

Υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες, τις οποίες το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο οφείλει να εξετάσει εναντίον αυταρχικών καθεστωτικών ηγετών, που διαπράττουν τέτοια εγκλήματα κατά του πολιτισμού και κατά της ανθρωπότητας». 

Καταλήγοντας ο κ. Μαυρίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο πολιτισμός είναι μέσο προσέγγισης των λαών και όχι μέσο μίσους».

Γραφείο Τύπου

10 Μαρτίου 2022

ροή ειδήσεων