Κ. Μαυρίδης: Η Τουρκία παραμένει ο διεθνής παραβάτης και εγκληματίας στη Μεσόγειο
Ανακοινώσεις |

Παρέμβαση είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) στη συζήτηση με θέμα τη διαμόρφωση μιας «Ανανεωμένης εταιρικής σχέσης (της ΕΕ) στη Νότια Γειτονία και στη Μεσόγειο», στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενώπιον του Επιτρόπου για θέματα Γειτονίας και Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε ότι ως ΕΕ αναζητούμε αξιόπιστους εταίρους για συνεργασία στην περιοχή της Μεσογείου.

Στην παρέμβασή του ο Κύπριος Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο ανέφερε:

«Συνεχίζοντας το σκεπτικό του Επιτρόπου για συνεργασία με αξιόπιστους εταίρους στη γειτονιά μας στη Μεσόγειο, προσθέτω τα εξής. Ως ΕΕ χρειαζόμαστε αξιόπιστους εταίρους που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών (UNCLOS). Χρειαζόμαστε εταίρους που σέβονται τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών της περιοχής και ιδιαίτερα κρατών μελών της ΕΕ, όπως της Κύπρου και της Ελλάδας. Χρειαζόμαστε εταίρους που σέβονται τους μετανάστες και δεν εργαλειοποιούν τις μεταναστευτικές ροές. Δυστυχώς, ένα καθεστώς στην περιοχή, το καθεστώς Ερντογάν, όχι μόνο παραμένει για πολλά χρόνια ο παραβάτης του Διεθνούς Δικαίου, όχι μόνο είναι ο δυνάστης των λαών εντός Τουρκίας, όχι μόνο είναι ο ταραξίας της περιοχής, αλλά εγκληματεί και εργαλειοποιεί τις μεταναστευτικές ροές.»

Καταλήγοντας, ο κ. Μαυρίδης υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

«Για αυτό, θέλουμε κοινούς κανόνες για να έχουμε και αξιόπιστους εταίρους αλλά αναμένουμε και από την ΕΕ που είναι το σπίτι μας, να προασπιστεί τα ίδια τα κράτη-μέλη της ΕΕ.»

Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή

15.09.2022

ροή ειδήσεων