Κ. Μαυρίδης: Η Τουρκία πλήττει την ΕΕ αποφεύγοντας τις κυρώσεις στην Ρωσία
Ανακοινώσεις |

Τον ρόλο της Τουρκίας ενάντια στα συμφέροντα της ΕΕ ανέδειξε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) στη συζήτηση με θέμα την «Αποτελεσματικότητα των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας» λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, ενώπιον των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης ανέφερε τα εξής:

«Όσοι από εμάς επιδιώκουμε την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, συμφωνούμε επίσης ότι το πρόβλημα είναι τα κενά και οι πρακτικές που τις περιβάλλουν. Κάποιοι κατηγορούν την Κίνα, το Ιράν ή το Καζακστάν. Αλλά αυτά δεν είναι μέλη της ΕΕ, ούτε μέλη του ΝΑΤΟ, και βεβαίως δεν είναι καν στρατηγικοί εταίροι μας. Η Τουρκία βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και ορισμένοι (όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή) εξακολουθούν να την αποκαλούν στρατηγικό εταίρο. Όμως, οι αριθμοί για το εμπόριο μετά τον πόλεμο είναι εκπληκτικοί. Οι εξαγωγές της Τουρκίας προς τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 50% και των εξαγωγών της Ρωσίας προς την Τουρκία κατά σχεδόν 200%, ενώ οι πολίτες της ΕΕ συνεχίζουν να απορροφούν τεράστιο κόστος λόγω των κυρώσεων.»

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής τόνισε επίσης ότι «παράλληλα, η Ρωσία και η Τουρκία εξακολουθούν να συνεργάζονται στρατηγικά για την ανάπτυξη του πυρηνικού σταθμού του Άκουγιου (στην Τουρκία), με σημαντικούς κινδύνους για τους πολίτες της ΕΕ, ιδίως γι’ αυτούς που βρίσκονται στην Μεσόγειο.»

Καταλήγοντας ο κ. Μαυρίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Επομένως, το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα κενά, είναι τα δύο μέτρα και δύο σταθμά.»

Γραφείο Τύπου

17 Οκτωβρίου 2023

ροή ειδήσεων