Κ. Μαυρίδης: Ίδια τιμωρία σε παραβάτες Διεθνούς Δικαίου στην Ουκρανία ή Κύπρο
Ανακοινώσεις |

Παρέμβαση είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) στην συζήτηση για την «Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ μετά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενώπιον εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης ανέφερε τα εξής:

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί μια πράξη επιθετικότητας, με στόχο την βίαιη αλλαγή της ευρωπαϊκής έννομης τάξης και ασφάλειας. Ως ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι και ανυποχώρητοι απέναντι σε τέτοια πράξη επιθετικότητας. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτερα και άμεσα με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, στη βάση κοινών κανόνων και με κοινούς μηχανισμούς άμυνας, όπως αναφέρεται στο έγγραφο «Στρατηγική Πυξίδα». Κι όταν αναφερόμαστε σε κοινούς κανόνες, αυτοί αφορούν και το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα.

Με κοινούς κανόνες, είτε ο εγκληματίας και εισβολέας είναι τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία, είτε τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο, πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, που απαιτεί την ίδια μεταχείριση και την ίδια τιμωρία.»

Γραφείο Τύπου

9 Ιουνίου 2022

ροή ειδήσεων