Ο ρόλος της Κύπρου ως γέφυρα συνεργασιών μεταξύ ΕΕ και των χωρών της Μεσόγειου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με επίκεντρο τον τομέα της ενέργειας, ήταν το κύριο θέμα της συνεδρίας της Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο. Η Επιτροπή συνεδρίασε για πρώτη φορά στην Κύπρο κατόπιν πρωτοβουλίας του Προέδρου της Επιτροπής και Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ – S&D). Στην συνεδρία συμμετείχαν Ευρωβουλευτές, Βουλευτές από κράτη-μέλη της ΕΕ και βουλευτές από τρίτες χώρες της Μεσογείου.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Κ. Μαυρίδης ανέφερε αρχικά ότι η συνεδρία πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κύπρο, σε ένα νησί με μακρά ιστορία με διάφορους καταχτητές και πλούσιο πολιτισμό χιλιετηρίδων, καθιστώντας το έναν από τους αρχαιότερους πολιτισμούς της Μεσογείου. Όπως τόνισε, η Κύπρος εξακολουθεί να υποφέρει και σήμερα λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής από το 1974. Στη συνέχεια, περιέγραψε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ολόκληρη η περιοχή, όπως η ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια, η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τις ευκαιρίες συνεργασίας. Όπως τόνισε: «Ως χώρες της Μεσογείου μπορούμε να επικεντρωθούμε στις σημαντικές ευκαιρίες για συνεργασία στην περιοχή μας, αντλώντας μαθήματα από την ΕΕ, η οποία ξεκίνησε συνδυάζοντας το εμπορικό κέρδος με το πολιτικό όραμα για ειρήνη και σταθερότητα μέσω του ελέγχου της παραγωγής του άνθρακα και του χάλυβα. Παρομοίως, θα μπορούσε να οικοδομηθεί μια συνεργασία στη Μεσόγειο με επίκεντρο την ενέργεια. Φυσικά, μια τέτοια συνεργασία πρέπει να βασίζεται σε κοινά αποδεκτούς κανόνες στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των χωρών».
Στην ομιλία του ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, ο κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, αναφέρθηκε στον ενεργό ρόλο της Κύπρου ως γεωπολιτικής πύλης ανάμεσα στην ΕΕ και την περιοχή της Μεσογείου και ως πυλώνας σταθερότητας και ευημερίας και παρουσίασε τις νέες τριμερείς συμφωνίες της Κύπρου με χώρες της περιοχής. Στην δική του παρέμβαση, ο κ. Δημήτρης Φεσσάς, Εκτελών χρέη Γενικού Διευθυντή στην Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου, τόνισε ότι τα ενεργειακά αποθέματα της Αν. Μεσογείου μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της ΕΕ αλλά και άλλων αγορών και αναφέρθηκε στον ρόλο του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum) ως ναυαρχίδα της ενεργειακής συνεργασίας της περιοχής.Μετά τις ομιλίες, ακολούθησε εκτενής ανταλλαγή απόψεων με τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες βουλευτές από 14 Κοινοβούλια.
Μετά το πέρας της συνεδρίας, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, να περπατήσουν κατά μήκος της πράσινης γραμμής και να ενημερωθούν για το κυπριακό πρόβλημα και την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου.
Γραφείο Τύπου
29.04.2023