Κ. Μαυρίδης: Ποιος εμποδίζει την Ευρωπαϊκή Εγγύηση Καταθέσεων;
Ανακοινώσεις |

Παρέμβαση είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, σε συζήτηση σχετικά με τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις 24 Μαρτίου 2023.

O κ. Κώστας Μαυρίδης ξεκίνησε την παρέμβασή του  διαβάζοντας από την πρόσφατη «Δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης», για την τραπεζική κρίση, η οποία καταλήγει ως εξής: «Ζητούμε να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης σύμφωνα με τη δήλωση της Ευρωομάδας της 16ης Ιουνίου 2022». Συνεχίζοντας, ο κ. Μαυρίδης τόνισε: «Διερωτώμαι ποιος εμποδίζει την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης στην ευρωζώνη με τον τρίτο πυλώνα της, που αφορά το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων, αλλά  εκκρεμεί η εφαρμογή του για περισσότερο από 10 χρόνια;». «Η απάντηση είναι πολύ απλή» σημείωσε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, αφού «η απόφαση για ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης (με Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων) εξαρτάται από το ίδιο το Συμβούλιο, όπου συγκεκριμένα κράτη-μέλη δεν επιθυμούν να εφαρμοστεί ενώ έχει συμφωνηθεί».

Καταλήγοντας ο κ. Μαυρίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Βλέπουμε ότι τις τελευταίες ημέρες επικρατεί στον τραπεζικό τομέα ένα καθησυχαστικό κλίμα. Πιστεύω ότι αυτή είναι η κατάλληλη ώρα για να τονίσουμε ότι Τραπεζική Ένωση χωρίς Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων, είναι άδικη και δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό. Επιπλέον, αποτελεί  ηθική δέσμευση του Συμβουλίου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τους ευρωπαίους πολίτες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Γραφείο Τύπου

30 Mαρτίου 2023

ροή ειδήσεων