Κ. Μαυρίδης προς ΕΕ: Ενεργήστε για τερματισμό της πολιτισμικής γενοκτονίας στην κατεχόμενη Κύπρο
Ανακοινώσεις |

Την συστηματική πολιτική της Τουρκίας και του υποτελούς καθεστώτος της για καταστροφή των χριστιανικών μνημείων και χώρων λατρείας στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου επανέφερε με παρέμβασή του ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ειδική αναφορά σε δύο περιπτώσεις, βάσει και πρόσφατων  δημοσιευμάτων στον κυπριακό τύπο:  την εκκλησία της Αγίας Άννας στον  κατεχόμενο δήμο Κυθρέας και το μοναστήρι του Αγίου Αναστασίου στο κατεχόμενο χωριό Περιστερωνοπηγή Αμμοχώστου.

Συγκεκριμένα, στην γραπτή παρέμβασή του, ο κ. Μαυρίδης ανέφερε τα εξής:

«Μετά την πληθυσμιακή εθνοκάθαρση εις βάρος των Ελληνοκυπρίων από την Τουρκία το 1974, στο  κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, ακολούθησε η βεβήλωση και πολιτισμική γενοκτονία εκατοντάδων εκκλησιαστικών μνημείων, η οποία συνεχίζεται ως σήμερα, όπως καταδεικνύεται σε πρόσφατα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» με φωτογραφικό υλικό για δύο εκκλησίες.»

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στην εκκλησία της Αγίας Άννας στην κατεχόμενη Κυθρέα, σημειώνοντας ότι η εκκλησία μετά το 1974 λειτουργούσε παράνομα ως τζαμί για δεκαετίες, αλλά εγκαταλείφθηκε τα τελευταία 2-3 χρόνια λόγω φθορών. Ακολούθως, οι Κυθρεώτες με πρωτοβουλία τους συντήρησαν την εκκλησία κι έστησαν ένα πρόχειρο εικονοστάσι για να ασκούν έστω και με αυτόν τον τρόπο τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Ωστόσο, όπως καταγγέλλει ο Κύπριος Ευρωβουλευτής «πρόσφατα, το κατοχικό καθεστώς παραχώρησε την εκκλησία σε Τούρκους εποίκους, οι οποίοι απομάκρυναν το εικονοστάσι και μετέτρεψαν την εκκλησία σε γυμναστήριο, βεβηλώνοντας για δεύτερη φορά την εκκλησία κατά παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών».

Επιπρόσθετα, ο κ. Μαυρίδης ανέφερε: «Ως αποτέλεσμα της συστηματικής πολιτικής της Τουρκίας και του υποτελούς καθεστώτος της για καταστροφή των χριστιανικών μνημείων και χώρων λατρείας, τα πλείστα χριστιανικά μνημεία στα κατεχόμενα βεβηλώθηκαν και βρίσκονται πλέον σήμερα στα πρόθυρα κατάρρευσης, όπως το μοναστήρι του Αγίου Αναστασίου στο χωριό Περιστερωνοπηγή Αμμοχώστου». Καταλήγοντας, ζητά από την Ευρ. Επιτροπή να ενημερώσει τις συγκεκριμένες ενέργειες που θα προβεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοιες βέβηλες πράξεις θα τερματιστούν και θα προχωρήσει η προστασία και συντήρηση των υπό κατάρρευση εκκλησιών.

Γραφείο Τύπου

11 Οκτωβρίου

ροή ειδήσεων