Κ. Μαυρίδης προς ΕΕ: Υπάρχει δημοκρατία στην Τουρκία με τα δικαστήρια – εργαλείο του Ερντογάν;
Ανακοινώσεις |

Παρέμβαση είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη συζήτηση για την πρόσφατη αυθαίρετη απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου να καταδικάσει σε ισόβια κάθειρξη τον ακτιβιστή και επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα, περιφρονώντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για αποφυλάκιση του.

Ο κ. Μαυρίδης στην παρέμβασή του ανέφερε τα εξής:

«Η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο δεσμεύει την Τουρκία με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Το 2020, με απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζήτησε την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβάλα αλλά η Τουρκία αρνείται να την εφαρμόσει και τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή. Παρόμοιες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τη φυλάκιση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πολιτικού ηγέτη και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, αντιμετωπίζονται επίσης με περιφρόνηση από το τουρκικό δικαστικό σώμα».

Συνεχίζοντας ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Με την ίδια περιφρόνηση αντιμετωπίζονται εκατοντάδες αποφάσεις του ίδιου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αφορούν πολίτες της Κύπρου, ελληνικής καταγωγής, των οποίων τα θεμελιώδη δικαιώματα παραβιάζονται από το τουρκικό κράτος. Το βαρύ χέρι του καταπιεστικού καθεστώτος Ερντογάν εκτείνεται επίσης εναντίον της τουρκοκυπριακής κοινότητας στα κατεχόμενα της Κύπρου. Στις 24 Απριλίου, το Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας καταδίκασε ερήμην του, σε ποινή φυλάκισης ενός έτους, τον εκδότη Σενέρ Λεβέντ, μετά από δημοσίευση γελοιογραφίας το 2017 στην Τ/κ  εφημερίδα του “Αβρούπα”. Σε παρόμοιες διώξεις υπόκειται ο Σενέρ Ελτζίλ, Γενικός Γραμματέας της Τουρκοκυπριακής Συντεχνίας Δασκάλων (KTOS). Και οι δύο αυτοί είναι διακεκριμένοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι ζουν στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου και έχουν τιμηθεί με το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη (από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο)».

Καταλήγοντας, ο κ. Μαυρίδης απευθύνθηκε συγκεκριμένα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Θα ήθελα να ολοκληρώσω με μια ερώτηση κι αναμένω από την Επιτροπή ως απάντηση ένα “Ναι” ή “Όχι”: Μπορεί η Τουρκία, όπου το δικαστικό σύστημα είναι πολιτικό όργανο της κυβέρνησης, να θεωρείται δημοκρατική χώρα;»

Στην απάντηση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρόλο που διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει ανεξάρτητη δικαστική εξουσία στην Τουρκία, απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα του κ. Μαυρίδη.

Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή

05.05.2022

ροή ειδήσεων