Κ. Μαυρίδης: Το Αζερμπαϊτζάν διαπράττει έγκλημα εθνοκάθαρσης
Ανακοινώσεις |

Παρέμβαση είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) στη συζήτηση για την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στον διάδρομο του Λατσίν, με τον Ύπατο Εκπρόσωπο/Αντιπρόεδρο κ. Μπορέλ, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης ανέφερε τα εξής:

«Τον Ιανουάριο αυτού του έτους, είχαμε μια εκτενή συζήτηση σε αυτήν την ολομέλεια (του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) σχετικά με τον αποκλεισμό του διαδρόμου Λατσίν από το Αζερμπαϊτζάν, στο οποίο θέλω να επικεντρωθώ. Όπως γνωρίζετε, 120.000 γηγενείς Αρμένιοι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένων 30.000 παιδιών, αποκλείστηκαν από τους Αζέρους και παραμένουν χωρίς φάρμακα και χωρίς τρόφιμα. Μετά από αυτό, είχαμε τη δεσμευτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που απαιτεί από το Αζερμπαϊτζάν να λάβει όλα τα μέτρα που έχει στη διάθεσή του για να διασφαλίσει την ανεμπόδιστη κυκλοφορία των προσώπων και ούτω καθεξής.

Και τι έχει κάνει το Αζερμπαϊτζάν από τότε; Τίποτα! Και εδώ, είναι τα ερωτήματά μου προς εσάς:

Αντιλαμβανόμενος τον ρόλο σας, θεωρείτε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν αξιόπιστο εταίρο;

Δεύτερο ερώτημα, πολύ συγκεκριμένο: Αν τα γεγονότα που σας περιέγραψα πιο πάνω είναι σωστά -αν όμως διαφωνείτε, ενημερώστε μας-, σημαίνει ότι το Αζερμπαϊτζάν διαπράττει έγκλημα, όπως η εθνοκάθαρση. Ναι ή όχι;

Τέλος, θεωρείτε ότι η αντίδραση της ΕΕ μέχρι τώρα είναι ανάλογη του εγκλήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη;»

Στην απάντησή του ο κ. Μπορέλ έκανε γενικόλογες αναφορές για περιορισμένες δυνατότητες της ΕΕ, αποφεύγοντας να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα του Κύπριου Ευρωβουλευτή.

Γραφείο Τύπου

14 Ιουνίου 2023

ροή ειδήσεων