Καλωσορίζουμε την ανανέωση των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και χαιρετίζουμε την αυστηρότητα με την οποία το ψήφισμα του ΣΑ καταδικάζει τα επεισόδια στην Πύλα και τις τουρκικές προκλήσεις στη νεκρή ζώνη
Ανακοινώσεις |

Καλωσορίζουμε την ανανέωση των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και χαιρετίζουμε την αυστηρότητα με την οποία το ψήφισμα του ΣΑ καταδικάζει τα επεισόδια στην Πύλα και τις επαναλαμβανόμενες τουρκικές προκλήσεις στη νεκρή ζώνη.

Το Δημοκρατικό Κόμμα καλωσορίζει την ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος 2723 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με το οποίο ανανεώνεται η αποστολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη 12 μήνες και επαναβεβαιώνονται όλα τα σχετικά με την Κύπρο ψηφίσματα όπως επίσης και η προσήλωση στη συμφωνημένη βάση λύσης.

Διαπιστώνουμε με ικανοποίηση βελτιωτικές αναφορές που περιλαμβάνει το ψήφισμα συγκριτικά με το προηγούμενο ψήφισμα του Ιανουαρίου 2023, όπως:  

  • Η προσθήκη αυστηρής και ονομαστικής αναφοράς στα γεγονότα της Πύλας.

Το ψήφισμα καταδικάζει τις επιθέσεις κατά των ειρηνευτών και καλεί σε υλοποίηση της Συναντίληψης που με πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη, επιτεύχθηκε για την Πύλα.

  • Η προσθήκη παραγράφου για αποκλιμάκωση των εντάσεων στη νεκρή ζώνη με ονομαστική αναφορά στην άλλη πλευρά

Το ΣΑ δεν περιορίζεται να εκφράζει ανησυχία αλλά καταδικάζει την επαναλαμβανόμενη τάση παραβιάσεων της βόρειας γραμμής καταπαύσεως του πυρός και της αμφισβήτησης του καθεστώτος της νεκρής ζώνης από τις τουρκικές δυνάμεις.  Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα αυτό ο ΠτΔ απέστειλε και ξεχωριστή επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

  • Η προσθήκη αναφοράς με την οποία το ΣΑ καλωσορίζει το διορισμό Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, κάτι το οποίο επίσης αποτέλεσε πρωτοβουλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ίσως είναι η πρώτη φορά κατά την οποία σε επίσημο έγγραφο και δη ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ, περιλαμβάνονται τόσο αυστηρές και ονομαστικές αναφορές στους κύριους υπαίτιους του αδιεξόδου και της πρόκλησης αλλεπάλληλων εντάσεων, κάτι το οποίο μας ικανοποιεί καθότι αντανακλά τα πραγματικά γεγονότα.

Ταυτόχρονα, χαιρετίζουμε τη στάση του ΣΑ σε ότι αφορά τις τουρκικές παραβιάσεις σε Αμμόχωστο και Στροβίλια.

Γραφείο Τύπου

31 Ιανουαρίου 2024

ροή ειδήσεων