Κάθε χρόνο εξαγγέλλεται η κατασκευή του παραλιακού δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, ενώ το έργο απέχει αρκετά από την τελική ευθεία της ολοκλήρωσης του
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ,ΧΡΙΣΤΟΥ ΟΡΦΑΝΙΔΗ

Για πολλοστή φορά εξαγγέλλεται η έναρξη των εργασιών που αφορούν την κατασκευή του παραλιακού δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας και κάποιοι από συνήθεια χειροκροτούν, γιατί δεν παρακολουθούν το θέμα. Οφείλω, ως Βουλευτής Λάρνακας, να παρακολουθώ τις εξελίξεις που αφορούν τα έργα υποδομής που εξαγγέλλονται για την πόλη και επαρχία μου. Μπορεί να είμαι μόνος στην έκφραση αυτών των ανησυχιών, αλλά τα γεγονότα, δυστυχώς, με επαληθεύουν.

Με λύπη παρατηρώ πως επιβεβαιώνονται και πάλι οι ανησυχίες μου ότι ο εν λόγω δρόμος έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι την τελική κατασκευή του.

Στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου έθεσα ερωτήματα στην αρμόδια Υπουργό στις 7 Οκτωβρίου 2019 ζητώντας απαντήσεις σχετικά με την μελέτη για την ετοιμασία των κατασκευαστικών σχεδίων από ιδιώτες μελετητές (η μελέτη είχε ανακοινωθεί ότι θα ολοκληρωνόταν τέλη του 2018), εάν έχει ολοκληρωθεί και ποια τα αποτελέσματα. Επίσης, ζήτησα λεπτομέρειες σχετικά με τις απαλλοτριώσεις, αφού οι προηγούμενες είχαν ανακληθεί στο παρελθόν και θα επαναλαμβανόταν η διαδικασία από την αρχή. Τέλος, είχα ρωτήσει τι ενέργειες έγιναν για την διευθέτηση των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν παλαιότερα και ειδικότερα από το Κοινοτικό Συμβούλιο Πύλας.

Μέσα από την απάντηση της Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων φαίνεται ξεκάθαρα ότι το 2020 θα αρχίσει ο σχεδιασμός των κατασκευαστικών σχεδίων. Πιθανόν βέβαια να προκύψουν καθυστερήσεις, όπως με ενημερώνει. Εάν και εφόσον ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, μελέτες και απαλλοτριώσεις, τότε το έργο υπολογίζεται να έχει διάρκεια κατασκευής περίπου 2 χρόνια. Βέβαια, μετά την ετοιμασία των κατασκευαστικών σχεδίων, σειρά θα πάρουν οι απαλλοτριώσεις, διαδικασία η οποία πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη και είναι χρονοβόρα.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν για την κατασκευή δρόμου 4 λωρίδων, το ρυθμιστικό σχέδιο που ετοιμάστηκε και η προώθηση των μελετών αναστάλθηκαν. Εντέλει αποφασίστηκε η κατασκευή δρόμου 2 λωρίδων και η ετοιμασία ρυθμιστικού σχεδίου προχωρεί. Μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου και την υποβολή του στην αρμόδια τεχνική επιτροπή για έγκριση, τότε θα προωθηθεί η διαδικασία για ανάθεση των κατασκευαστικών σχεδίων.

Έχοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω διερωτώμαι ποια η σκοπιμότητα να εξαγγέλλεται κάθε χρόνο η κατασκευή αυτού του δρόμου, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι το έργο αυτό απέχει ακόμη αρκετά από την τελική ευθεία ολοκλήρωσης του.

Είναι έργο μείζονος σημασίας για την Λάρνακα και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται όλα αυτά τα χρόνια είναι αδικαιολόγητες, ενώ εύκολα εγείρεται το ερώτημα «Γιατί τόσος εμπαιγμός προς την Λάρνακα;»

Γραφείο Τύπου

4 Νοεμβρίου 2019

ροή ειδήσεων