Κόλαφος για την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ το ενδιάμεσο πόρισμα
Ανακοινώσεις |

Από την ανάγνωση του Πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής, όπως αυτό δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, προκύπτει σειρά σημαντικών ηθικών, πολιτικών και ποινικών ζητημάτων.

1. Το Πόρισμα δίνεται στη δημοσιότητα χωρίς τα Παραρτήματα και με πολλά μέρη του «μαυρισμένα». Τούτο δεν συνάδει με τη σχετική νομοθεσία που ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προώθησε το 2011,  μετά την έκρηξη στο Μαρί. Η κάλυψη ακόμη και των ονομάτων δικηγορικών γραφείων και άλλων παρόχων, που ως εταιρείες δεν καλύπτονται από τη νομοθεσία προσωπικών δεδομένων,  αποδεικνύει σκοπιμότητα, πρόθεση απόκρυψης και έλλειμμα διαφάνειας.

2. Ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός του συμμετείχαν σε μεγάλο αριθμό παράνομων πολιτογραφήσεων. Όμως, είναι αυτοί που αποφάσισαν ποια μέρη του Πορίσματος θα δίνονταν στη δημοσιότητα. Ακόμα χειρότερα, επιμένουν να αποφασίσουν οι ίδιοι για ποιους θα ξεκινήσουν διαδικασίες αναζήτησης ποινικών ή άλλων ευθυνών. Θα αποφασίσουν, δηλαδή, οι ίδιοι, αν θα διώξουν τους εαυτούς τους.  Για τον Βοηθό Γενικού Εισαγγελέα καταγράφεται συμμετοχή σε Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που εξέταζαν αιτήσεις του δικού του δικηγορικού γραφείου. Εδώ δεν υπάρχει μόνο θέμα ευθύνης, Υπάρχει και θέμα αξιοπρέπειας και ευθιξίας.

3. Για τις τρεις υποθέσεις που εξέτασε η Ελεγκτική Υπηρεσία (καζίνο, Wargaming και Μαρίνα Αγίας Νάπας) η Ερευνητική Επιτροπή επιβεβαιώνει πλήρως τα ευρήματα  για μαζικές, παράνομες και παράτυπες πολιτογραφήσεις,  που ενδεχομένως να συνιστούν ποινικά αδικήματα. Το γεγονός αυτό αποτελεί δικαίωση για το Δημοκρατικό Κόμμα, που επέμενε να δοθούν όλοι οι φάκελοι στην Ελεγκτική Υπηρεσία και καταρρίπτει το επιχείρημα της Κυβέρνησης και του Γενικού Εισαγγελέα ότι δήθεν ο έλεγχος από την Ελεγκτική Υπηρεσία θα παρακώλυε το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής. Αντιθέτως  είναι προφανές ότι το διευκόλυνε και το υποβοήθησε.

5. Τα στατιστικά στοιχεία είναι αποκαλυπτικά του τεράστιου μεγέθους του σκανδάλου.

– Το 51,8% του συνόλου των πολιτογραφήσεων αφορούσε συζύγους, ενήλικα τέκνα και άλλα μέλη οικογενειών ήταν παράνομο.

– Το 57,8% των 417 επενδυτών υψηλού κινδύνου που πολιτογραφήθηκαν, ήταν παράνομο.

– Το 17,1% των 2061 επενδυτών χαμηλού κινδύνου που πολιτογραφήθηκαν ήταν παράνομο.  

6. Η Επιτροπή επισημαίνει στο Πόρισμα ότι η Κυβέρνηση είχε ενώπιον της δύο γνωματεύσεις από το Γενικό Εισαγγελέα το 2015 και 2016,  τις οποίες αγνόησε.

7. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου πολιτογραφούσαν αιτητές που προέρχονταν από δικηγορικά γραφεία με τα οποία σχετίζονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση των πολιτογραφήσεων από το Γραφείο Νίκος Αναστασιάδης ΔΕΠΕ σχετικά με την Μαρίνα Αγία Νάπας. Η Ερευνητική Επιτροπή επιβεβαιώνει πλήρως τα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή ότι η πολιτογράφηση 3 διευθυντών έγινε ενώ δεν πληρούσαν τα κριτήρια, ενώ 1 ακόμα χαρακτηρίζεται παράνομη, αφού το πρόσωπο αυτό όχι μόνο δεν πληρούσε τα οικονομικά κριτήρια αλλά επιπλέον ήταν ΠΕΠ. Σε αυτή την παράνομη απόφαση μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν και ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός του.

9. Σε ακόμη μία περίπτωση 10 πολιτογραφήσεων, προκύπτει από τα στοιχεία που δεν έχουν καλυφθεί  ότι η πολιτογράφηση έγινε μέσω του Γραφείου Νίκος Αναστασιάδης ΔΕΠΕ και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο προεδρευόντος του Νίκου Αναστασιάδη, χωρίς να γίνει έλεγχος για θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και χωρίς να ικανοποιούνται τα οικονομικά κριτήρια.

Το Δημοκρατικό Κόμμα αισθάνεται δικαιωμένο. Το Πόρισμα της Επιτροπής αποκαλύπτει το τεράστιο μέγεθος του σκανδάλου των πολιτογραφήσεων. Επιβεβαιώνει τα ευρήματα της Ελεγκτικής  Υπηρεσίας, καταγράφει το ασυμβίβαστο του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού του, επιρρίπτει σαφείς ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Υπουργούς, κυρίως αυτούς των Εσωτερικών και Οικονομικών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Γραφείο Τύπου

27 Απριλίου 2021

ροή ειδήσεων