Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα που διοργάνωσε η πολιτική ομάδα ενέργειας του ΔΗΚΟ με θέμα: «Το κόστος ενέργειας και πώς μπορεί να επιτευχθεί η μείωσή του»
Ανακοινώσεις |

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημερίδα Δημοκρατικού Κόμματος για την Ενέργεια:

«Το κόστος ενέργειας και πως μπορεί να επιτευχθεί η μείωση του»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα που διοργάνωσε η πολιτική ομάδα ενέργειας του Δημοκρατικού Κόμματος με θέμα: «Το κόστος ενέργειας και πώς μπορεί να επιτευχθεί η μείωσή του». Μέσα από τις ομιλίες και τη συζήτηση το κοινό ενημερώθηκε εκτενώς και τεκμηριωμένα για το όλο ζήτημα και είχε την ευκαιρία να υποβάλει διευκρινιστικά ερωτήματα και να πάρει σαφείς απαντήσεις.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, στην ομιλία* του ανέλυσε εκτενώς τα υφιστάμενα δεδομένα και παρέθεσε τις εισηγήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση του κόστους ενέργειας και να διασφαλιστεί ομαλά η πράσινη μετάβαση. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι με σωστούς σχεδιασμούς και αποφασιστικότητα, ως χώρα μπορούμε να πετύχουμε το στόχο της σημαντικής μείωσης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και κατ’ επέκταση να πετύχουμε την ενεργειακή μας αυτονομία.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της ημερίδας, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Η Κύπρος είναι η έβδομη πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη σε ότι αφορά το οικιακό ρεύμα, είναι η δεύτερη πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη σε ότι αφορά το επιχειρηματικό ρεύμα και είναι η πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη σε ότι αφορά το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν γιατί το κόστος ενέργειας είναι δυσβάστακτο για τα κυπριακά νοικοκυριά και επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών επιχειρήσεων.

Ως ΔΗΚΟ πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε το στόχο σημαντικής μείωσης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας με σωστό σχεδιασμό, με αποφασιστικότητα. Μπορούμε να πετύχουμε την ενεργειακή μας αυτονομία. Με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή, με την προώθηση του πραγματικού ανταγωνισμού σε ότι αφορά την παραγωγή ενέργειας στη χώρα μας, με την ουσιαστική προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τη διασύνδεση του δικού μας ηλεκτρικού δικτύου με το ηλεκτρικό δίκτυο της Ευρώπης μέσω του EuroasiaInterconnector και φυσικά μέσα από μια ολοκληρωμένη στρατηγική στήριξης της κοινωνίας για την πράσινη μετάβαση.»

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, κ. Γιώργος Παπαναστασίου παρουσίασε αναλυτικά τις προοπτικές του φυσικού αερίου για τη χώρα μας διαβεβαιώνοντας ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση εισαγωγή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, είτε μέσω της υγροποιημένης μορφής, είτε αξιοποιώντας τα δικά μας κοιτάσματα, αφού μέσα από την εισαγωγή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μας μείγμα θα έχουμε και αξιοσημείωτη μείωση του κόστους ενέργειας σε συνδυασμό και με άλλες προεκτάσεις όπως οι καλύτερες περιβαλλοντικές παράμετροι.

Την ημερίδα άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας του ΔΗΚΟ, κ. Γιώργος Σολωμού ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και αναφέρθηκε στη σημασία της θεματικής που έχει επιλεγεί και επισήμανε ότι η σημερινή ημερίδα αποτελεί την αφετηρία για πολλές παρόμοιες ημερίδες με διαφορετική θεματολογία που θα ακολουθήσουν, στα πλαίσια της εξέλιξης των πολιτικών ομάδων παραγωγής πολιτικής του κόμματος.

Ακολούθησε συζήτηση σε δυο ενότητες τις οποίες συντόνισε ο Δρ Θεόδουλος Μεσημέρης.

Η πρώτη αφορούσε το ενεργειακό μείγμα, το κόστος ενέργειας και την προοπτικές για την Κύπρο με ομιλητές τους:

Χαράλαμπο Ρούσο-Διευθυντή Υπηρεσίας Ενέργειας

Θεόδωρο Τσακίρη-Αναπληρωτή Καθηγητή Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Στη δεύτερη ενότητα συζητήθηκε η λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού και η διαμόρφωση των τιμών καταναλωτών με ομιλητές τους:

Ανδρέα Πουλλικκά-Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου(ΡΑΕΚ)

Σταύρο Σταυρινό-Εκτελεστικό Διευθυντή του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου(ΔΣΜΚ)

Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου-Πρόεδρο της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ)

Φάνο Καραντώνη-Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου (ΣΕΑΠΕΚ).

Γραφείο Τύπου

25 Νοεμβρίου 2023

ροή ειδήσεων