Με πρωτοβουλία Κ.Μαυρίδη, απεστάλη κοινή επιστολή των έξι Κυπρίων Ευρωβουλευτών προς τους αξιωματούχους των Ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων σχετικά με την νέα ποινική δίωξη κατά του Σενέρ Λεβέντ από την Τουρκία
Ανακοινώσεις |

Οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές ζητούν παρέμβαση της ΕΕ για Σ. Λεβέντ.

Επιστολή για την νέα ποινική δίωξη κατά του Σενέρ Λεβέντ στα κατεχόμενα από την Τουρκία απέστειλαν, από κοινού, οι έξι Κύπριοι Ευρωβουλευτές (Λ. Χριστοφόρου και Λ. Φουρλάς από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), Κ. Μαυρίδης και Δ. Παπαδάκης από την Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και Γ. Γεωργίου και Ν. Κιζίλγιουρεκ από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (GUE/NGL)). Η επιστολή απευθύνεται προς τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, με ταυτόχρονη κοινοποίηση προς τους αρχηγούς των Πολιτικών Ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο. 

Με την επιστολή, οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές ενημερώνουν τους ευρωπαίους αξιωματούχους για τα πρόσφατα γεγονότα γύρω από την απόφαση της κυβέρνησης Έρντογαν να διώξει ποινικά και να εκδικάσει στην Τουρκία τον δημοσιογράφο και εκδότη της εφημερίδας «Αβρούπα» Σενέρ Λεβέντ, με την κατηγορία της προσβολής του Τούρκου Προέδρου. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι αυτό αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης ενός διακεκριμένου ευρωπαίου πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΕΕ, ο οποίος μάλιστα έχει τιμηθεί με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη δράση του και γι’ αυτό η ΕΕ δεν μπορεί να παραμένει απαθής. Τέλος, ζητούν από την ΕΕ να προχωρήσει στην λήψη άμεσων μέτρων ώστε να προστατεύσει τον Σενέρ Λεβέντ και να σταματήσει τη δίωξη του. 

Σε σχετική δήλωσή του ο Ευρωβουλευτής Κ. Μαυρίδης τόνισε ότι “ο Σ. Λεβέντ είναι Ευρωπαίος πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας ο οποίος καταδιώκεται για χρόνια, ιδιαίτερα από το ισλαμοφασιστικό καθεστώς της Τουρκίας, επειδή προασπίζεται τις αξίες της Ευρώπης. Υπερασπιζόμενοι τον Λεβέντ, υπερασπιζόμαστε αυτές τις αξίες. Για αυτό, η πρωτοβουλία για άσκηση πολιτικής πίεσης με σκοπό την ανάληψη δράσης από την ΕΕ θα συνεχιστεί και διά ζώσης μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου.”  

Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή

30.12.2020

ροή ειδήσεων