ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 16/3/2021
Ανακοινώσεις, Στήλη Προέδρου |

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

«Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να απαντήσουμε θετικά ως ΔΗΚΟ στην πρόσκληση του ΠτΔ να παρευρεθούμε στην Πενταμερή Διάσκεψη που έχει συγκληθεί από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Φυσικά οφείλουμε να επαναλάβουμε για ακόμη μία φορά, πως τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας είναι πάρα πολύ δύσκολα.

Έχουμε μια Τουρκία αλλά και την ηγεσία της τ/κ κοινότητας, απροκάλυπτα πλέον να προωθούν και να επιμένουν σε μία λύση του κυπριακού που θα βασίζεται πάνω στη βάση των δύο κρατών. Είναι για αυτό ακριβώς το λόγο που και σήμερα επαναλάβαμε, ως ΔΗΚΟ την επιτακτική ανάγκη Ελλάδα και Κύπρος να επιμείνουν μέχρι τέλους έτσι ώστε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ να μην επιτρέψει σε καμία από τις πλευρές, πόσο μάλλον στην Τουρκία να καταθέσει εναλλακτικές εισηγήσεις για λύση του κυπριακού στη βάση των δύο κρατών ή της συνομοσπονδίας δύο κρατών. Γιατί εάν γίνει κάτι τέτοιο, τότε πολύ φοβούμαστε ότι η διαδικασία θα ξεφύγει από το πλαίσιο που έχει καθοριστεί από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Εάν επιτρέψει ο κ. Γκουτέρες στην Τουρκία να καταθέσει τη δική της πρόταση για λύση δύο κρατών και η δική μας πλευρά παραμένει στη θέση της ομοσπονδίας, της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, πολύ φοβούμαστε και προβλέπουμε ότι κάποιοι καλοθελητές θα καταθέσουν τις δικές τους εναλλακτικές εισηγήσεις, να τα βρούμε κάπου στη μέση, δηλαδή στη λύση της συνομοσπονδίας. Κάτι που θα είναι καταστροφικό για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, καθώς η συνομοσπονδία δεν είναι τίποτε άλλο παρά η συνεργασία αναμεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών.

Είναι για αυτόν ακριβώς το λόγο που καταθέτουμε τη δική μας ανησυχία όχι μόνο γιατί διαβλέπουμε την ετοιμασία ενός στημένου σκηνικού που θα βρούμε μπροστά μας ως Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά βλέπουμε επίσης ότι η δική μας πλευρά, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει μία συγκροτημένη σφαιρική στρατηγική αντιμετώπισης των τουρκικών τακτικισμών.

Βλέπουμε, κατ’ ακρίβεια, τον ΠτΔ αλλά και αυτούς που τον στηρίζουν ή στηρίζουν τη δική του πολιτική να είναι όλο και περισσότερο διατεθειμένοι να συζητήσουν πτυχές της λύσης του κυπριακού, που παραπέμπουν και μεθοδεύουν τα πράγματα σε μία κατάληξη την αποδοχή της συνομοσπονδίας των δύο κρατών.

Ως ΔΗΚΟ δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ποτέ την παραβίαση, του τί περιλαμβάνεται στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και να αποδεχθούμε τη συζήτηση του κυπριακού πάνω στη βάση της συνομοσπονδίας των δύο κρατών.

Και είναι για αυτό ακριβώς το λόγο, που επιμένουμε πως σε αυτή τη διεθνή διάσκεψη πρέπει να προσκληθεί η ΚΔ. Αυτή η διάσκεψη θα συζητήσει ζητήματα που κατ’ εξοχήν αφορούν την ΚΔ. Δεν μπορεί η Κ.Δ. να είναι απούσα.

Επίσης επιμένουμε πως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει στη διάσκεψη η βάση της λύσης του κυπριακού. Η βάση έχει καθοριστεί από τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε καμία πλευρά δε θα πρέπει να επιτραπεί να ξεφύγει από αυτό το πλαίσιο της λύσης του κυπριακού.»

Γραφείο Τύπου

16 Μαρτίου 2021

ροή ειδήσεων