Μεταναστευτική κρίση: Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέτρα προτού να είναι πολύ αργά
Μεταναστευτικό Πουρνάρα
Ανακοινώσεις |

Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Πουρνάρα, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, δεν πρέπει να περιοριστεί σε απλές διαπιστώσεις των τραγικών συνθηκών που επικρατούν αλλά να φέρει λύσεις.

Αναμέναμε από την κυβέρνηση, έστω και τώρα να λάβει επιτέλους εκείνα τα μέτρα για να καλύψει τα κενά που άφησε η πολύχρονη της απραξία.

Ενώ γνώριζε εδώ και 7 χρόνια το πρόβλημα, παρέλειψε να δημιουργήσει σωστές υποδομές και επαρκώς στελεχωμένες υπηρεσίες, μέτρα τα οποία εάν εφαρμόζονταν εγκαίρως θα μπορούσαν να διαχειριστούν τις ολοένα και αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές στα αρχικά τους στάδια.

Δυστυχώς, αυτές οι παραλείψεις, είχαν ως αποτέλεσμα τον υπερπληθυσμό στο Πουρνάρα κάτω από προσβλητικές, για την ανθρώπινη αξία και για τη χώρα μας, συνθήκες.

Το Δημοκρατικό Κόμμα προειδοποιούσε εδώ και αρκετό καιρό ότι η αποσπασματική και πρόχειρη αντιμετώπιση του προβλήματος τόσο από το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και από το Υφυπουργείο Πρόνοιας, δεν ήταν η ενδεδειγμένη.

Η κυβέρνηση άφησε το πρόβλημα να διογκωθεί και η ανεπάρκεια ελέγχου οδήγησε σε φαινόμενα όπως τη διαφυγή ασυνόδευτων ανηλίκων από το Πουρνάρα.

Είναι πλέον εμφανές, ότι η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι είχε στα χέρια της ισχυρά νομοθετικά εργαλεία που ψήφισε η Βουλή, απέτυχε να διαχειριστεί σωστά και έγκαιρα τη μεταναστευτική κρίση. Περιορίστηκε για σειρά ετών σε δικαιολογίες, απλές διαπιστώσεις και ανεφάρμοστες εξαγγελίες για επικοινωνιακή κατανάλωση.

Ως αποτέλεσμα:

– Οι ροές δεν έχουν μειωθεί.

– Οι αλλοδαποί που πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους εξακολουθούν να βρίσκονται κατά χιλιάδες στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

– Οι συνθήκες διαβίωσης στο Πουρνάρα είναι απαράδεκτες.

– Η γκετοποίηση πολλών περιοχών της Κύπρου, εδραιώνεται.

Το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί για ακόμη μια φορά την κυβέρνηση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και εφαρμόσει ολοκληρωμένη και στοχευμένη στρατηγική αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης.

Γραφείο Τύπου

14 Μαρτίου 2022

ροή ειδήσεων