Μητρώο για εγγραφή ιδιοκτητών των καταλυμάτων, γνωστών ως Airbnb
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ, ΑΓΓΕΛΟΥ ΒΟΤΣΗ

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου συζητήθηκε το θέμα που συζητείται εδώ και αρκετούς μήνες και αφορά τα καταλύματα γνωστά και ως Airbnb. Η επιτροπή φαίνεται ότι καταλήγει σε μία συγκεκριμένη πρόταση η οποία θα πάει στην Ολομέλεια.

Να υπενθυμίσω ότι αυτήν τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν εκατοντάδες αν όχι και χιλιάδες υποστατικά τα οποία ενοικιάζονται με αυτήν την μέθοδο χωρίς το κράτος να έχει οποιαδήποτε γνώση η έσοδα από αυτή τη διαδικασία.

Με την πρόταση που διαμορφώνεται σήμερα θα υπάρχει ένα μητρώο στο οποίο θα εγγράφονται οι ιδιοκτήτες  που παρέχουν τις εν λόγω υπηρεσίες έτσι ώστε να μπορούν να αποδίδουν στον έφορο φορολογίας, αυτά που πρέπει να αποδοθούν. Σε σχέση τώρα με το ύψος της φορολόγησης, γιατί έχουν γίνει αρκετές ερωτήσεις από αυτού,  η συγκεκριμένη Πρόταση νόμου δεν έχει σχέση με το ύψος της φορολόγησης.

Εάν ο αρμόδιος υπουργός επιθυμεί να φέρει νομοσχέδιο που να συγκεκριμενοποιήσει το ύψος της φορολόγησης τότε είμαστε εδώ και θα το συζητήσουμε. Και σήμερα που μιλάμε θα έπρεπε να πληρώνουν φορολογία οι ιδιοκτήτες των υποστατικών αυτών αλλά λόγω έλλειψης της νομοθεσίας, θα πρέπει  να αποταθεί οικειοθελώς πράγμα το οποίον δεν γίνεται. Με την εγγραφή στο μητρώο θα δίνεται η δυνατότητα στον έφορο φορολογίας να αποτείνεται ούτως ώστε να πράξει τα δέοντα σε σχέση με τη φορολογία. Φαίνεται ότι η διαδικασία για συνεργασία με τις διαδικτυακές πλατφόρμες δεν είναι κάτι το εφικτό για αυτό και οδηγούμαστε στην πιθανή δημιουργία του εν λόγω μητρώου.

Γραφείο Τύπου

22 Οκτωβρίου 2019

ροή ειδήσεων