ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΘΩΔΗ ΠΥΡΕΤΟ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΤΗΣ ΕΕ
Η σοβαρή απειλή εξάπλωσης του αφθώδους πυρετού δημιουργεί μια κρίσιμη κατάσταση για την κτηνοτροφία της χώρας μας και για την κυπριακή οικονομία που απαιτεί υπευθυνότητα, συνεργασία, ψυχραιμία, αποφυγή λαϊκισμών και τήρηση των ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων, αν θέλουμε να προλάβουμε τα χειρότερα.
Το σαφές αυτό μήνυμα έστειλε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Νικόλας Παπαδόπουλος χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα σημαντικές τις διαβεβαιώσεις για ολικές αποζημιώσεις τόσο για την απώλεια των ζώων όσο και για την απώλεια εσόδων.
Ο κ. Παπαδόπουλος μιλούσε προς εκπροσώπους των ΜΜΕ μετά την ενημέρωση σήμερα στο Σπίτι της Ευρώπης, από τον αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ για την Υγείας αναφέροντας τα εξής:
«Ο αρμόδιος Επίτροπος για την Υγεία μας ενημέρωσε ότι η ξεκάθαρη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι πρέπει να εφαρμοστούν τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα. Εάν δεν το κάνουμε, τότε κινδυνεύουμε ο αφθώδης πυρετός να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Κύπρο και να οδηγηθούμε σε μια ολοκληρωτική καταστροφή της κτηνοτροφίας μας, με συνεπακόλουθες επιπτώσεις για ολόκληρη την κυπριακή οικονομία.
Τα πράγματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά και επομένως εμείς απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές να χαμηλώσουν οι τόνοι. Όλοι μαζί να συνεργαστούμε για να διαχειριστούμε αυτή τη νέα κρίση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και, με τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα, το συντομότερο δυνατόν να επανέλθει η κτηνοτροφία μας σε μια ομαλή κατάσταση.
Έχουμε, από την άλλη, πάρει ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις ότι οι αποζημιώσεις προς τους κτηνοτρόφους μας δεν θα περιλαμβάνουν μόνο τις απώλειες που έχουν να κάνουν με την αντικατάσταση των ζώων, αλλά και αποζημιώσεις για απώλεια εσόδων, κάτι το οποίο εμείς θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα θετικό.
Εάν ακολουθήσουμε τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση μέχρι το καλοκαίρι. Εάν δεν ακολουθήσουμε αυτές τις οδηγίες, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος για τα επόμενα πέντε χρόνια να εξαφανιστεί η κτηνοτροφία από το νησί μας.
Επομένως, οφείλουμε όλοι να ακούσουμε προσεκτικά αυτές τις υποδείξεις.»
Γραφείο Τύπου
13 Μαρτίου 2026