Να επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις σε αεροπορικές εταιρείες και επιβάτες που χρησιμοποιούν το παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου
Ανακοινώσεις |

Το πρόσφατο περιστατικό της αποστολής αποσκευής επιβάτη αεροπορικής εταιρίας στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου, αντί σε νόμιμο σημείο εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία, επαναφέρει στην επικαιρότητα την αναγκαιότητα για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της παρανομίας του αεροδρομίου και των συνεπειών της παράνομης λειτουργίας του.

Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει προτείνει από το 2017 την ενίσχυση και την τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, ώστε να εφαρμόζεται στην πράξη η απαγόρευση της χρήσης του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου.

Είχαμε επίσης προτείνει την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και την επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε αεροπορικές εταιρείες και επιβάτες που χρησιμοποιούν το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, πρόταση η οποία εντάχθηκε στον κατάλογο των μέτρων που είχε ετοιμάσει το Υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις παραβιάσεις της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας από το τουρκικό σκάφος «Μπαρμπάρος» προ τριών ετών.

Από τότε, δεν έγινε τίποτε.

Η αυταπάτη περί διατήρησης του δήθεν «καλού κλίματος», όπως ήταν το επιχείρημα της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, δεν επέτρεψαν την προώθηση και εφαρμογή των μέτρων.

Επιβάλλεται, να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου, καθώς:

  • Προκαλούνται θέματα ασφάλειας των πτήσεων.
  • Η κίνηση επιβατών στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου, τείνει να υποσκελίσει την κίνηση επιβατών στα νόμιμα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Χάνονται σημαντικά έσοδα για το κράτος.
  • Επιτείνεται η αναβάθμιση του ψευδοκράτους και οι διαχωριστικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς.

Το ψευδοεπιχείρημα, που κάποιοι κατά καιρούς προέβαλαν, ότι δηλαδή η λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου συνδέεται και καλύπτεται από τον κανονισμό για την πράσινη γραμμή, έχει διαψευστεί από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Απαιτείται κυβερνητική δραστηριοποίηση επί του θέματος, για να προστατευθεί το κύρος και η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και η κυπριακή οικονομία. 

Γραφείο Τύπου

19 Νοεμβρίου 2019

ροή ειδήσεων