Να σταματήσει η πολιτικοποίηση του φακέλου του χαλλουμιού και να απορριφθούν οι σκέψεις για απόσυρση του φακέλου
Ανακοινώσεις |

Η πολιτικοποίηση του φακέλου, που βρίσκεται ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της κατοχύρωσης του χαλλουμιού ως προϊόντος με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και οι πολιτικά ανεύθυνες εγκληματικές ενέργειες και παραλείψεις του αρμόδιου Υπουργείου Εμπορίου, σε σχέση με την εμπορική ονομασία του χαλλουμιού, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μια παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης να κατοχυρώσει το χαλλούμι, με τεράστιες αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις για την Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με μεγάλη καθυστέρηση, αντιλήφθηκε την κρισιμότητα της κατάστασης και συγκαλεί σύσκεψη για το χαλλούμι.

Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ότι από τη σύσκεψη, πρέπει να προκύψουν δύο αποφάσεις:

  • Για να αντιμετωπιστούν οι ενστάσεις της τ/κ κοινότητας για τον μηχανισμό εποπτείας της ποιότητας του προϊόντος, πρέπει να ξεκαθαριστεί από την Κυπριακή Δημοκρατία ότι δεν μπορεί πλέον να καθυστερεί ένα τεχνοκρατικό θέμα για πολιτικούς λόγους. Από τη στιγμή που δεν δέχεται η τ/κ κοινότητα, πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει μόνη της.
  • Να απορριφθεί πλέον επίσημα η πρόταση και να αποκλειστούν οι σκέψεις για απόσυρση του φακέλου που είναι ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εάν αποδεχθούμε την εισήγηση για απόσυρση του φακέλου, τίθεται πλέον, σε αμφιβολία κατά πόσο θα πετύχουμε ποτέ την κατοχύρωση του χαλλουμιού.

Για να δημιουργηθεί έστω η πιθανότητα να κατοχυρωθεί το χαλλούμι, πρέπει η κυβέρνηση να επιδείξει πολιτική βούληση και να εγκαταλείψει την προχειρότητα χειρισμού του θέματος.

Γραφείο Τύπου

27 Ιανουαρίου 2020

ροή ειδήσεων