Νικόλας Παπαδόπουλος: «Εάν λαμβάναμε έγκαιρα τα μέτρα κατά της Τουρκίας, που είχε προτείνει το Δημοκρατικό Κόμμα,, ίσως σήμερα να μην βρισκόμασταν εδώ που βρισκόμαστε»
WEB TV, Στήλη Προέδρου |

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του είπε ότι, η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των καταδικαστέων, νέων προκλητικών και επεκτατικών ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική. Ο κ. Παπαδόπουλος χαιρέτισε τις δηλώσεις καταδίκης της Τουρκίας και υποστήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έγιναν από ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά και από σημαντικές περιφερειακές χώρες της περιοχής και πρόσθεσε:

«Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να περιοριστούμε μόνο σε λεκτική υποστήριξη, αλλά να επιδιώξουμε να επιτύχουμε έμπρακτα μέτρα, όπως κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλιώς, πολύ φοβάμαι πως η Τουρκία, όχι μόνο θα συνεχίσει αυτές τις παραβιάσεις, αλλά θα κλιμακώσει την ένταση, θα επεκτείνει δυστυχώς αυτές τις παραβιάσεις και σε άλλες περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα κινδυνεύουμε σε τέτοια περίπτωση να χάσουμε ολόκληρο το ενεργειακό μας πρόγραμμα».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην καθυστέρηση που παρατηρήθηκε σε ότι αφορά τη λήψη μέτρων κατά της τουρκικής επεκτατικότητας.

«Είναι με λύπη, που διαπιστώνουμε, ότι αυτά τα μέτρα που εφαρμόζονται σήμερα, ήταν τα μέτρα που προβάλαμε πριν από κάποια χρόνια μέσω της Νέας Στρατηγικής, τα οποία δεν υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση και σήμερα βρίσκουμε μπροστά μας τα αποτελέσματα και τις συνέπειες αυτή της καθυστέρησης. Εάν λαμβάναμε έγκαιρα αυτά τα μέτρα, ίσως σήμερα να μην βρισκόμασταν εδώ που βρισκόμαστε. Και από την άλλη, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι, τη στιγμή που η Τουρκία προχωρεί με μία νέα εισβολή, όπως την έχει αποκαλέσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην ΑΟΖ της Δημοκρατίας, γινόμαστε μάρτυρες μίας κοκορομαχίας μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, πάνω από τα ερείπια της πολιτικής τους. Αυτοί είναι που ευθύνονται γιατί φθάσαμε εδώ που φθάσαμε. Είναι τη δική τους πολιτική, που εφαρμόσαμε τα τελευταία χρόνια και τώρα προσπαθούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα, που είναι αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής, εφαρμόζοντας τη Νέα Στρατηγική που εισηγήθηκε το Δημοκρατικό Κόμμα».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος τοποθετήθηκε και επί του θέματος της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό, υπό το καθεστώς των παραβιάσεων της Τουρκίας.

«Εάν συρθούμε σε διαπραγματεύσεις την ώρα που η Τουρκία προχωρεί σε τέτοιες παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αντιλαμβάνεστε σε ποιο κλίμα θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις, με ποια αλαζονεία, με ποια αδιαλλαξία πρόκειται να προσέλθει η Τουρκία σε διαπραγματεύσεις κάτω από αυτά τα δεδομένα. Θα διαπραγματευόμαστε κάτω από απειλές, κάτω από ένα καθεστώς φόβου και θα οδηγηθούμε σε ένα αδιέξοδο, αλλά σε ενθάρρυνση και πρόσκληση περαιτέρω παραβιάσεων εκ μέρους της Τουρκίας. Αυτό το μήνυμα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο και γι’ αυτό στην ομόφωνη ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου, όλα τα κόμματα δηλώσαμε ότι αυτές οι συμπεριφορές της Τουρκίας εμποδίζουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Και αυτό είναι ένα πραγματικό γεγονός».

Γραφείο Τύπου

14 Μαΐου 2019

ροή ειδήσεων