Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, καταψήφισε έκθεση που καταδίκαζε το Τούρκο-Λιβυκό μνημόνιο συνεργασίας
Ανακοινώσεις |

To Δημοκρατικό Κόμμα χαιρετίζει το προχθεσινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου ημερ. 23 Νοεμβρίου για την Λιβύη, το οποίο περιλαμβάνει ειδική αναφορά για την κατάργηση του Τούρκο-Λιβυκού μνημονίου συνεργασίας.

Σημειώνεται πως το Ευρωκοινοβούλιο, υιοθέτησε τη θέση πως το Τούρκο-Λιβυκό μνημόνιο συνεργασίας δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο αφού αυτό δεν συμμορφώνεται με τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Επιπρόσθετα, στο ψήφισμα η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί τις λιβυκές Αρχές να προχωρήσουν στην ακύρωση του μνημονίου και να μην εφαρμόσουν την συμφωνία της 3ης Οκτωβρίου του 2022 για την εξόρυξη υδρογονανθράκων καθώς αυτή προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις ΑΟΖ τρίτων χωρών συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κύπρου και της Ελλάδας. 

Οφείλουμε όμως να σημειώσουμε πως ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Νιαζί Κιζιλγιουρέκ καταψήφισετο συγκεκριμένο ψήφισμα ως επίσης και την έκθεση που καταδίκαζε το Τούρκο-Λιβυκό μνημόνιο συνεργασίας.

Το σχετικό κείμενο υιοθετήθηκε με 454 ψήφους υπέρ, 130 κατά και 54 αποχές.

Ανάμεσα στις 130 αρνητικές ψήφους ήταν και αυτή του Κύπριου Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ κ. Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, ο οποίος τοποθετήθηκε αρνητικά σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους παρόντες Κύπριους Ευρωβουλευτές, αλλά και τους Έλληνες Ευρωβουλευτές του Σύριζα που συμμετέχουν στην ίδια πολιτική ομάδα (GUE/NGL) με αυτούς του ΑΚΕΛ.   

Τόσο το ΑΚΕΛ, όσο και ο υποψήφιος που στηρίζουν για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Μαυρογιάννης, οφείλουν να ξεκαθαρίσουν αν συμφωνούν με την ενέργεια αυτή του κ. Κιζιλγιουρέκ, ή, αν την καταδικάζουν.

Ο Κυπριακός λαός απαιτεί απαντήσεις.

Γραφείο Τύπου

25 Νοεμβρίου 2022

ροή ειδήσεων