Ο κ. Αναστασιάδης αγνοεί συνειδητά ότι η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ αποτελεί τη χειρότερη έκθεση στην ιστορία του κυπριακού
16 Οκτ 2017 Ανακοινώσεις

Ο κ. Αναστασιάδης συνεχίζει ακάθεκτος την υποχωρητική του πολιτική στο κυπριακό.

Επιμένει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις από εκεί που σταμάτησαν στην πενταμερή διάσκεψη στο Crans Montana, αγνοώντας το γεγονός ότι η Έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αποτελεί τη χειρότερη Έκθεση στην Ιστορία του Κυπριακού.

Ο κ. Αναστασιάδης επιλέγει συνειδητά να αγνοήσει ότι με αυτή την Έκθεση, ο Γενικός Γραμματέας:

  • «κλειδώνει», χωρίς κανένα όρο ή προϋπόθεση, τις επικίνδυνες υποχωρήσεις Αναστασιάδη και Χριστόφια των τελευταίων χρόνων, σε όλες τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, συμπεριλαμβανομένων και των τελευταίων υποχωρήσεων στο Κραν Μοντάνα, τις οποίες θεωρεί ως κεκτημένο της διαδικασίας,
  • δεν επιρρίπτει καμία απολύτως ευθύνη στην Τουρκία,
  • δεν αναφέρει οποιαδήποτε υποχώρηση της Τουρκίας,
  • εισάγει ως στόχο την ενδιάμεση «στρατηγική συμφωνία» αντί της «συμφωνίας για συνολική διευθέτηση» που ήταν διαχρονικά η θέση της πλευράς μας,
  • καθιερώνει την Πενταμερή Διάσκεψη με απούσα την Κυπριακή Δημοκρατία, ως το πεδίο διαπραγμάτευσης όλων των ζητημάτων,
  • θέτει τα θεμέλια ενός νέου συστήματος ασφάλειας και εγγυήσεων με εσαεί ρόλο στην Τουρκία,
  • αφήνει ανοικτή την αποδοχή απαράδεκτων αξιώσεων της Τουρκίας σε σχέση με μόνιμες παρεκκλίσεις από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και το πρωτογενές Δίκαιο.
    Συμπερασματικά, η Έκθεση αυτή διαστρεβλώνει τη φύση και την ουσία του Κυπριακού προβλήματος και αλλάζει αρνητικά τη διαδικασία για την επίλυση του.

Αν η πλευρά μας θεωρήσει αντικειμενική την Έκθεση ως προς την περιγραφή των γεγονότων, ή αποδεχθεί την κωδικοποίηση των θέσεων και συγκλίσεων που αυτή περιλαμβάνει καθώς και τη διαδικασία συνομολόγησης πρώτα «στρατηγικής συμφωνίας», θα οδηγηθούμε νομοτελειακά σε μια άκρως αρνητική κατάληξη που απορρίπτεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων.

Καλούμε τον κ. Αναστασιάδη να προχωρήσει σε διαβήματα προς τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, έτσι ώστε αυτή η Έκθεση να μην υιοθετηθεί ή καλωσοριστεί, συνολικά, αποσπασματικά ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, από το Συμβούλιο Ασφαλείας και να μην επιτραπεί να θεωρηθεί ότι περιλαμβάνει «παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών» για τη λύση του Κυπριακού.

Γραφείο Τύπου
16 Οκτωβρίου 2017

© 2019 Democratic Party, Cyprus. All Rights Reserved
Created by Sorvus Media