Οι πρόνοιες του πλαισίου Γκουτέρεζ δεν θα οδηγήσουν σε βιώσιμη και λειτουργική λύση, ευθυγραμμισμένη με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ
Ανακοινώσεις |

Θετική χαρακτηρίζεται η αναφορά του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ότι «μόνο μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, ευθυγραμμισμένη με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ και με τις καλύτερες πρακτικές δημοκρατικών κρατών των Ηνωμένων Εθνών, μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για επίτευξη διαρκούς ειρήνης».

Ωστόσο, η θετική επίκληση της συμβατότητας μιας λύσης με τη ιδιότητα της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ, αναιρείται με την αποδοχή από τον κ. Αναστασιάδη, του πλαισίου Γκουτέρεζ ως βάση για διαπραγμάτευση, το οποίο δεν ικανοποιεί σε καμία περίπτωση:

  • Την ευθυγράμμιση της λύσης με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ.
  • Τη βιωσιμότητα, τη λειτουργικότητα και το διαρκές μιας λύσης.

Επίσης, η επίκληση του πλαισίου Γκουτέρεζ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενδεχομένως να εκληφθεί από κακοπροαίρετους, ως δήλωση ότι, όλα τα απαράδεκτα που συνθέτουν το πλαίσιο Γκουτέρεζ, είναι συμβατά με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Θετικές – και τις επικροτούμε – θεωρούμε τις αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη στη σημασία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, τη διαφορετικότητα της ειρηνευτικής αποστολής στην Κύπρο από άλλες περιπτώσεις και στην ανάγκη να μην αλλάξουν οι όροι εντολής της UNFICYP.

Σημειώνουμε, με έντονη δυσαρέσκεια, ότι ο κ. Αναστασιάδης, δεν έκανε αναφορά:

  • Στην τουρκική εισβολή, στη συνεχιζόμενη κατοχή και στις συνέπειες της κατοχής
  • Στην εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις συνεχείς προκλήσεις και παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Δυστυχώς, ο κ. Αναστασιάδης σπατάλησε την ευκαιρία να εκθέσει την Τουρκία και την επεκτατική και προκλητική της στάση, ενώπιον της διεθνούς κοινότητας.

Πάντως, η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δεν αποσαφήνισε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα στο κυπριακό.

 

Γραφείο Τύπου

27 Σεπτεμβρίου 2018       

ροή ειδήσεων