«Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να έχουν λόγο στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»
Ανακοινώσεις, Στήλη Προέδρου |

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ  ΝΙΚΟ ΝΟΥΡΗ

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Νικόλας Παπαδόπουλος είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Νίκο Νουρή στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΚΟ στη Λευκωσία.

Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Παπαδόπουλος προέβη στην εξής δήλωση:

«Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον φίλο Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Νουρή, τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οφείλω να επαναλάβω για ακόμη μία φορά πως το ΔΗΚΟ υποστηρίζει πλήρως την αναγκαιότητα να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς θεωρούμε ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα είναι μια μεταρρύθμιση που θα επιφέρει άμεσα οφέλη σε ότι αφορά την ποιότητα παροχής υπηρεσιών σε όλους του δημότες της Κύπρου.

Από κει και πέρα, σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την πρόταση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος για την απόφαση να συγχωνευθεί ο αριθμός, να περιοριστεί ο αριθμός των δήμων στην Κύπρο.

Συμφωνούμε με την υποχρέωση να δοθεί ο λόγος στις τοπικές κοινωνίες και στους δημότες να εκφράσουν άποψη για αυτή τη μεταρρύθμιση, μας προβληματίζει όμως το γεγονός ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει σε παγκύπριο επίπεδο, καθώς θεωρούμε ότι ο δημότης στη Λευκωσία είναι περίεργο να έχει λόγο για το πως θα προχωρήσει η συγχώνευση στον δήμο της Πάφου.

Άρα για αυτόν ακριβώς το λόγο, θέλουμε να ακούσουμε περαιτέρω εισηγήσεις, απόψεις για το κατά πόσον μπορεί να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, έτσι ώστε να διεξαχθούν τα δημοψηφίσματα σε τοπικό επίπεδο, αλλά να μην τίθεται σε κίνδυνο η υλοποίηση και εφαρμογή της μεταρρύθμισης η οποία πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό.

Ίσως μια εναλλακτική προσέγγιση θα ήταν να διεξαχθεί το δημοψήφισμα ή να διεξαχθούν τα δημοψηφίσματα και σε τοπικό επίπεδο στις δημοτικές εκλογές τον ερχόμενο Δεκέμβριο έτσι ώστε να δοθεί χρόνος να ενημερωθεί ο κόσμος για τα οφέλη της μεταρρύθμισης αλλά και να κατανοήσουν όσοι θα εκλεγούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο πως μπαίνουμε σε μία μεταβατική διάταξη, με μια μεταβατική θητεία σε ότι αφορά τα Δημοτικά Συμβούλια, έτσι ώστε να προετοιμαστεί η υποδομή για να προχωρήσει η συγχώνευση των δήμων που θα αποφασιστεί με τα δημοψηφίσματα. Και ενδεχομένως θα πρέπει να εξεταστεί η εισήγηση να δοθεί ο λόγος στις τοπικές κοινωνίες.

Ένα παγκύπριο δημοψήφισμα δεν δίνει την ευκαιρία στις τοπικές κοινωνίες να δηλώσουν τη δική τους άποψη σε ότι αφορά τη συγχώνευση που τους αφορά άμεσα.

Φυσικά όμως, όλα αυτά θα τα συζητήσουμε και στη Βουλή και εσωτερικά ως Δημοκρατικό Κόμμα, καθώς αντιλαμβανόμαστε τις πολύπλοκες πτυχές που έχουν όλα αυτά τα ερωτήματα. Δική μας επιδίωξη και την έχουμε αναφέρει στον κ. Υπουργό, είναι να βρούμε μια συμβιβαστική λύση η οποία θα τύχει της στήριξης της πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων.»

Σε σχέση με την αποδέσμευση κονδυλίων για το ταμείο ανάκαμψης ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε τα εξής:

«Σέβομαι τις απόψεις του Έντιμου Υπουργού Εσωτερικών, αλλά οφείλουμε να σημειώσουμε ότι τα όποια χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν πρόκειται να αποδεσμευτούν πριν από το 2023. Δεν νομίζω ότι τίθεται μείζον ζήτημα καθυστέρησης λίγων μηνών για να διεξαχθεί το δημοψήφισμα στη διάρκεια των Δημοτικών Εκλογών.»

Γραφείο Τύπου

18 Μαρτίου 2021

ροή ειδήσεων