Ομιλία ΠτΔ στη ΓΣ του ΟΗΕ: Μηνύματα ουσίας και σαφής απάντηση στην απαράδεκτη επιμονή Ερντογάν για διχοτόμηση
Ανακοινώσεις |

Το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για τα μηνύματα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και αποτιμά πολύ θετικά το αποτέλεσμα των επαφών που είχε στο περιθώριο της Συνέλευσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώπιον της ΓΣ του ΟΗΕ, άγγιξε την ουσία και έθεσε το Κυπριακό, την παρούσα κατάσταση και τις βαρύτατες ευθύνες της Τουρκίας για την έλλειψη προόδου, στη σωστή τους διάσταση. Επαναβεβαίωσε το όραμα του για ειρήνη και ασφάλεια και την προσήλωση του στις προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου στη συμφωνημένη βάση που έχει υιοθετηθεί στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε.

Η ομιλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη έστειλε στη διεθνή κοινότητα ουσιαστικά μηνύματα ενώ ταυτόχρονα έδωσε σαφή απάντηση στην απαράδεκτη επιμονή Ερντογάν στη διχοτόμηση, ξεκαθαρίζοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι «η παραβατικότητα που πηγάζει από την εισβολή, την επιθετικότητα και τη χρήση βίας, δεν μπορεί να αναγνωριστεί».

Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε από το βήμα της ΓΣ του ΗΕ με τον πλέον επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο για την επιδίωξη δύο κρατών, αυτό από μόνο του θα έπρεπε να ήταν λόγος παρέμβασης των ιδίων των Ηνωμένων Εθνών. Ως Δημοκρατικό Κόμμα αναμένουμε από τον ΓΓ του ΟΗΕ, στην επόμενη έκθεση του ν’ αναδείξει αυτή τη διάσταση και το γεγονός ότι ενώ η ε/κ κοινότητα ενεργεί εποικοδομητικά και εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ, από την άλλη η τουρκική πλευρά κινείται με θρασύτητα εκτός κάθε παραμέτρου του Οργανισμού.

Γραφείο Τύπου

21 Σεπτεμβρίου 2023

ροή ειδήσεων