ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ανακοινώσεις, Στήλη Προέδρου |

Η αποτυχία της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη και το γεγονός ότι δεν επετεύχθη καμία πρόοδος στο κυπριακό, βαραίνει αποκλειστικά και μόνο την Τουρκία και όχι την Κυπριακή Δημοκρατία ή τους τουρκοκύπριους, είπε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Πολιτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην ομιλία του, που ήταν η πρώτη ομιλία κύπριου πολιτικού αρχηγού ενώπιον της δεύτερης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, επέκρινε έντονα τον τούρκο Πρόεδρο, λέγοντας ότι ο Ερντογάν δείχνει να μην έχει κανένα ενδιαφέρον να λύσει το κυπριακό και ότι μοναδικό μέλημα του είναι να αποκομίσει όσα περισσότερα μπορεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την Κύπρο, να συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες στην Τουρκία και να εξισλαμίσει τη χώρα του.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος κατήγγειλε την Τουρκία, ότι:

• Απαιτεί τη διατήρηση των εγγυήσεων της στην Κύπρο και παραμονή τουρκικού στρατού μετά τη λύση.
• Προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πίσω πόρτα, μετατρέποντας την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο, μέσω μιας λύσης που θα προνοεί διατήρηση των εγγυήσεων της στην Κύπρο και παραμονή τουρκικού στρατού μετά τη λύση και τουρκικά βέτο στη λήψη αποφάσεων.
• Αξιώνει μαξιμαλιστικά, τα 80 εκατομμύρια τούρκοι υπήκοοι να απολαμβάνουν το δικαίωμα των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Κύπρο, μετά τη λύση.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε, ενώπιον των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ευρωβουλευτών, ότι δεν μπορεί να γίνουν αποδεχτά, η διατήρηση οποιωνδήποτε τουρκικών εγγυήσεων, η παραμονή τουρκικού στρατού στην Κύπρο μετά τη λύση και το δικαίωμα των τουρκικών βέτο, όπως αποδεχτή δεν μπορεί να γίνει και η εξωφρενική αξίωση, που θα παρέχει το δικαίωμα των τεσσάρων βασικών ευρωπαϊκών ελευθεριών στους τούρκους υπηκόους.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος τόνισε ότι οι Ελληνοκύπριοι με τους τουρκοκύπριους, μπορούν να κυβερνήσουν την Κύπρο και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην Τουρκία και τον Ερντογάν.

Επιδίωξη μας, είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, είναι μια ΕΛΕΥΘΕΡΗ Κύπρος, στην οποία να εφαρμόζονται οι αρχές και οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου Ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι θα οδηγήσουν το νησί στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα, χωρίς η Τουρκία να έχει ρόλο και λόγο.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, αναφέρθηκε και στην οικονομία, λέγοντας ότι το άδικο μέτρο του κουρέματος, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, επιδείνωσε τα προβλήματα των κυπριακών νοικοκυριών και των κυπριακών εταιριών και ότι τέτοιο μέτρο δεν πρέπει να εφαρμοστεί ποτέ ξανά.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος μίλησε και για τον ευρωσκεπτικισμό που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για το μείζον ζήτημα των προσφύγων και του μεταναστευτικού και απάντησε σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Gianni Pittella, επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα της ομιλίας του Νικόλα Παπαδόπουλου και υπέδειξε ότι ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος έθιξε την ουσία του κυπριακού προβλήματος, η λύση του οποίου εξαρτάται από την Τουρκία, τονίζοντας ότι μόνο εάν αλλάξει στάση η Τουρκία, μπορεί να δημιουργηθούν προσδοκίες.

Τέλος, ο Νικόλας Παπαδόπουλος προσκάλεσε τον Πρόεδρο και τους ευρωβουλευτές της Πολιτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών να επισκεφθούν την Κύπρο.

Γραφείο Τύπου
1 Φεβρουαρίου 2017

ροή ειδήσεων