ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, ΝΙΚΟΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Νικόλας Παπαδόπουλος: «Σφάλμα τεραστίων διαστάσεων η αποδοχή, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, της σύγκλισης της τριμερούς συνάντησης για το κυπριακό, υπό συνθήκες εκφοβισμού από την Τουρκία»

«Η αποδοχή, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, της σύγκλισης της τριμερούς συνάντησης για το κυπριακό:

•           Με την τουρκική παρανομία στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας να κορυφώνεται.

•           Με τις απειλές για εποικισμό των Βαρωσίων να εντείνονται.

•           Με τις τουρκικές απειλές σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

στέλνει παντελώς λανθασμένα μηνύματα στην τουρκική πλευρά και πρόκειται για σφάλμα τεραστίων διαστάσεων, καθώς:

Διαμηνύει στην Άγκυρα πως η πολιτική των κανονιοφόρων έχει επιτύχει.

Αποθρασύνει και ενθαρρύνει τον Ερντογάν να συνεχίσει τις παραβιάσεις σε έδαφος και θάλασσα.

Αναιρεί τις οποιεσδήποτε ενέργειες, στις οποίες έχει προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία, που υποτίθεται στοχεύουν στη λήψη μέτρων, από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Τουρκίας».

Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, επικρίνοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ότι αναίρεσε τη βασική αρχή, που ο ίδιος διακήρυξε στο Εθνικό Συμβούλιο, πως δεν πρέπει να διαπραγματευόμαστε κάτω από την απειλή βίας.

«Σημειώνεται», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «πως αυτή η νέα υποχώρηση γίνεται, ενώ έχουν επιτευχθεί για πρώτη φορά κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις παραβιάσεις της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει περάσει ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, ως αντίποινα για την τουρκική εισβολή στη Συρία».

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος σημείωσε ότι «οι πιο πάνω εξελίξεις, αποδεικνύουν ότι υπάρχουν τρόποι και δυνάμεις, που μπορεί να προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία, λόγω της επεκτατικής της πολιτικής. Επιβεβαιώνεται, για μια ακόμα φορά, η ορθότητα της πρότασης μας για την εφαρμογή Νέας Στρατηγικής στο κυπριακό. Αυτές οι εξελίξεις αποτελούν ράπισμα για όλους εκείνους που μοιρολατρικά και με ηττοπάθεια, μας ρωτούσαν με ποιο τρόπο θα προκαλέσουμε κόστος στην Τουρκία».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι οι εν λόγω ενέργειες στέλνουν το μήνυμα, ότι η Τουρκία, παρά την όποια γεωπολιτική της σημασία, δεν μπορεί να αφεθεί να δρα ανεξέλεγκτα.

«Και ενώ όλη η υφήλιος έχει θέματα με την Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλιπαρεί να πάει σε διαπραγματεύσεις, σε ένα κλίμα εκφοβισμού και επεκτατικότητας. Ποιος μπορεί να είναι πραγματικά τόσο αφελής, που να πιστεύει πως υπό αυτές τις συνθήκες, θα γονατίσουμε την Τουρκία στις διαπραγματεύσεις; Με μαθηματική ακρίβεια, αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει, είτε σε ένα νέο αδιέξοδο, είτε σε μια λύση τουρκικών προδιαγραφών, την οποία δεν πρόκειται να αποδεχτούν οι Ελληνοκύπριοι».

Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε την πολιτική στο κυπριακό των τελευταίων χρόνων, ως παταγώδη αποτυχία και τόνισε ότι δεν πρέπει η Ε/κ πλευρά να καταλήξει στο τραγικό αδιέξοδο, της πλήρους υποχώρησης στις Τούρκικες απαιτήσεις ή στη συζήτηση λύσης δύο κρατών ή και συνομοσπονδίας.

«Εμείς διαφωνούμε και με τις δυο αυτές ακραίες και λανθασμένες προσεγγίσεις. Εμείς επιμένουμε, ότι ο στόχος της επίτευξης σωστής λύσης Ομοσπονδίας με σωστό περιεχόμενο περνά, μέσα από την υπεράσπιση, την ενίσχυση και τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Περνά μέσα από τη δημιουργία πολιτικού, διπλωματικού και οικονομικού κόστους στην Τουρκία.

Περνά μέσα από τις διαχρονικές και ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

Οποιαδήποτε άλλη πολιτική, η οποία αγνοεί ή αφελώς υποβαθμίζει το αρνητικό και εκβιαστικό περιβάλλον απειλών που διαμορφώνει η Τουρκία αυτή τη στιγμή, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε μια κακή λύση ή σε ένα νέο αδιέξοδο», κατέληξε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Γραφείο Τύπου

30 Οκτωβρίου 2019

© 2019 Democratic Party, Cyprus. All Rights Reserved
Created by Sorvus Media