Ομιλία του Βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Γεώργιου Προκοπίου, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2020, στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ανακοινώσεις |

Κύριε πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο κρατικός προϋπολογισμός είναι από πλευράς της εκτελεστικής εξουσίας το ύψιστο εκείνο καθήκον, που με συνετή και ορθή μελέτη των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, προκαθορίζει τους στόχους για τη διαχείριση εσόδων και δαπανών.

Σήμερα, η  πορεία της Οικονομίας μας βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης.  Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βίωσαν την απώλεια  των εισοδημάτων τους το 2013 λόγω της οικονομικής κρίσης,  παρουσιάζει ακόμα πολλά προβλήματα και δυσκολίες.

Οι αναπτυξιακές δαπάνες που κρίνονται απαραίτητες για την ανάκαμψη  της οικονομίας, βρίσκονται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα υλοποίησης, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν σε ψηλά ποσοστά και ως οικονομία έχουμε ακόμη, ένα από τους ψηλότερους δείκτες στα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ευρώπη.

Αναφορικά με το Σχέδιο Εστία, θέλω να υπογραμμίσω ότι επειδή ο αριθμός των δυνητικά δικαιούχων, είναι πολύ μεγαλύτερος από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν, γι’ αυτό καλώ την Κυβέρνηση όπως δώσει παράταση υποβολής των αιτήσεων, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2020.

Σήμερα, ακόμη πάρα πολλοί συνάνθρωποι μας βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Παράλληλα, πολλοί συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή βασικών υποχρεώσεων και αναγκών τους.

Η δύσκολη κατάσταση  στην αγορά εργασίας εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Δυστυχώς, πολλοί νέοι επιστήμονές  μας έχουν  μεταναστεύσει, ή δεν επαναπατρίζονται μετά τις σπουδές τους. Παρά του ότι η ανεργία έχει πέσει γύρω στο 7%, για τα δεδομένα της Κύπρου παραμένει ακόμα σε ψηλό ποσοστό και σίγουρα είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Κύριε πρόεδρε,

Υποκλινόμαστε στην καρτερία και στις θυσίες του λαού μας, αφού η συμβολή του είναι ουσιαστική στη σταδιακή βελτίωση της οικονομίας του τόπου μας. Παράλληλα επισημαίνουμε ότι δεν  μπορεί  να γίνει ανεκτό,  οι υπαίτιοι της οικονομικής τραγωδίας του τόπου μας, εδώ και 6 χρόνια, να βρίσκονται ακόμη ελεύθεροι χωρίς τις οποιεσδήποτε συνέπειες.

Οι ένοχοι του οικονομικού εγκλήματος έπρεπε να είχαν τιμωρηθεί παραδειγματικά ώστε να επέλθει  η κάθαρση και να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού μας.

Συνεχίζοντας, θα επικεντρωθώ σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν τις κοινοβουλευτικές επιτροπές στις οποίες μετέχω, καθώς και σε θέματα που αφορούν την εκλογική μου περιφέρεια.

ΑΜΥΝΑ

Ο προϋπολογισμός για την άμυνα, βρίσκεται δυστυχώς περίπου  στα  περσινά επίπεδα. Εξακολουθεί να είναι ένας προϋπολογισμός ίσα-ίσα συντήρησης και όχι αναβάθμισης της Αμυντικής μας θωράκισης. Το είπαμε και θα εξακολουθούμε να το λέμε:  Η αμυντική θωράκιση της πατρίδας μας επιβάλλεται να εξελιχτεί και να επεκταθεί.

Τα δεδομένα είναι μπροστά μας. Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε  σε συνθήκες ημικατοχής, με μια Τουρκία να προκαλεί και να μας απειλεί καθημερινά, όχι μόνο με δηλώσεις αλλά και με πράξεις.

Η Τουρκία δεν έχει αποκρύψει ποτέ τις προθέσεις της, αλλά αντίθετα φροντίζει μεθοδικά να μας υπενθυμίζει συνεχώς τους συντελεστές ισχύος στην περιοχή, με την ίδια να επιφυλάσσει για τον εαυτό της το ρόλο της περιφερειακής μεγάλης δύναμης. Οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων στο FIR, η εισβολή της στην ΑΟΖ μας, οι συνεχείς προκλήσεις στην Ελλάδα, η εισβολή της στη βόρεια Συρία με την γενοκτονία άμαχου πληθυσμού και τη βίαιη αναδιαμόρφωση των συνόρων, επιβεβαιώνουν τα πιο πάνω. Η τελευταία δε αποθράσυνση της με την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης που υπέγραψε με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων ορίων, έχει ξεπεράσει και τις κόκκινες γραμμές του Ελληνισμού.

Αναμφίβολα, δεν επιθυμούμε τον πόλεμο και για τούτο με πνεύμα καλής θέλησης επιδιώκουμε το διάλογο για την ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, παρά την αδιαλλαξία της Άγκυρας. Ουδείς διαφωνεί με αυτό. Όμως αδιαμφισβήτητα οφείλουμε να φροντίζουμε για την αμυντική μας θωράκιση, ως αποτρεπτικό παράγοντα ασφάλειας, αλλά και διαπραγματευτικής ισχύος. Χωρίς ικανοποιητική αμυντική θωράκιση, είμαστε ευάλωτοι στις ορέξεις του νεοσουλτάνου και κινδυνεύει η εθνική μας επιβίωση.

Υπενθυμίζω επίσης ότι οι Τούρκικες δυνάμεις κατοχής συνεχίζουν τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των κατοχικών στρατιωτικών δυνάμεών τους. Ως γνωστόν τελευταίως, μετέφεραν στα κατεχόμενα μία Επιλαρχία σύγχρονων Γερμανικών αρμάτων μάχης LEOPARD και άλλα οπλικά συστήματα.

Με αυτές τις πρακτικές του Τούρκου κατακτητή, επιβάλλεται άμεσα να εκσυγχρονίσουμε και να αναβαθμίσουμε τα αμυντικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς, έτσι ώστε να αποτελεί μια δύναμη ευέλικτη, ταχυκίνητη, ενισχυμένη με σύγχρονα οπλικά συστήματα, μια δύναμη αποτροπής. 

Εμείς προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα για Δομική Αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς και επανεπένδυση στην Άμυνα και ασφάλεια του κράτους μας.

Καλώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του τόπου να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού των οπλικών συστημάτων καθώς επίσης και για αγορά νέων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες, που προέκυψαν μετά την ανεύρεση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ μας, δεδομένης και της προκλητικής στάσης της Τουρκίας και της έκρυθμης  κατάστασης που δημιούργησε.

Πιο συγκεκριμένα, προτείνονται μεταξύ άλλων:

•           Συγκρότηση  εξοπλιστικού προγράμματος με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της αεροπορίας, του ναυτικού και του αρματικού δυναμικού, μέσω της αξιοποίησης και ενίσχυσης του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης για νέους εξοπλισμούς.

•           Αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών χωρίς καμία πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση, έτσι ώστε ο συνολικός αμυντικός προϋπολογισμός να φθάσει τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ.

•           Άμεση επικαιροποίηση και εκ νέου ενεργοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Κύπρου – Ελλάδας.

•           Αξιοποίηση της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προωθώντας ενεργά την προοπτική αμυντικής ολοκλήρωσης της Ευρώπης.

•           Αναβάθμιση υφιστάμενων αμυντικών συμφωνιών συνεργασίας και με μη-ευρωπαϊκά κράτη, όπως  το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Ρωσία.

YΓΕΙΑ

Το  Γενικό Σύστημα Υγείας, είναι ίσως η σημαντικότερη μεταρρύθμιση των τελευταίων χρόνων. Η έναρξη του ΓΕΣΥ έχει προσδώσει σημαντικά οφέλη στην κοινωνία, αλλά χρειάζεται συνεχής εποπτεία και διορθωτικές κινήσεις, έτσι ώστε να μην εκτροχιαστούν οι προβλέψεις του κράτους.

Σήμερα  σε μια μεταβατική περίοδο υπάρχουν προβλήματα που ταλαιπωρούν τον κόσμο. Για παράδειγμα, γινόμαστε δέκτες παραπόνων για βασικά φάρμακα καθημερινής χρήσης τα οποία δεν έχουν μέχρι στιγμής ενταχθεί στο ΓΕΣΥ.

Επίσης,  εντοπίζεται πρόβλημα με τις μεγάλες λίστες αναμονής σε γιατρούς ειδικοτήτων και τις λίστες για τα χειρουργεία ενώ παρατηρούνται γραφειοκρατικά προβλήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή του λογισμικού του συστήματος.

Είναι για όλα αυτά που υποστηρίζουμε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τα Κρατικά Νοσηλευτήρια, ιδιαίτερα στην μεταβατική αυτή περίοδο μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Στόχος μας ασφαλώς να πραγματοποιηθεί στα προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα, που έχουν καθοριστεί και ψηφιστεί ως γνωστόν το περασμένο έτος.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αναφορικά με την σκανδαλώδη πορεία του τεράστιας σημασίας έργου της επέκτασης και αναβάθμισης του Νοσοκομείου Λάρνακας, εκφράζω τη δυσαρέσκεια μας αφού έχει καταντήσει το «νέο γεφύρι της Άρτας». Από το 2013 που ξεκίνησαν οι εργασίες, αυτό δεν έχει ακόμα τελειώσει, ενώ ήδη θα έπρεπε να είχε παραδοθεί εδώ και τρία χρόνια. Οι ευθύνες  για την μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων είναι βαρύτατες τόσο για την εργοληπτική εταιρεία, όσο και για τους αρμόδιους, οι οποίοι δεν είχαν επιδείξει την ανάλογη σοβαρότητα για τη διαχείριση της εν λόγω δημόσιας σύμβασης. Πρόκειται για ένα έργο πνοής, που αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες της ευρύτερης περιφέρειας της Λάρνακας αλλά και Αμμοχώστου.

Δυστυχώς η μη αποπεράτωση της επέκτασης, ο κόσμος το εισπράττει ως εμπαιγμό με  ταλαιπωρία των ασθενών και πολύ πιθανόν να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στην εφαρμογή της Β΄ φάσης του ΓΕΣΥ. Ενδεικτικά αναφέρω τα τεράστια προβλήματα στους θαλάμους ασθενών και στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών, το οποίο εκτός της στενότητας του χώρου,  είναι υποστελεχωμένο.  

Καλούμε λοιπόν, την κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν τα  όποια προβλήματα παρουσιάζονται και για να αποφευχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ανοχή. Οι ευθύνες είναι εκεί και πρέπει κάποιοι να τις αναλάβουν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στον φετινό προϋπολογισμό συμπεριλαμβάνονται κονδύλια που θα επιτρέψουν την συνέχιση και ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομής για τη Λάρνακα, τα οποία ελπίζουμε να μην έχουν την τύχη της επέκτασης του Νοσοκομείου και να προχωρήσουν ώστε να ολοκληρωθούν κανονικά εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Αναφέρω μεταξύ άλλων, τη Νέα Δημοτική Αγορά (3 εκατ.), το Κοινοτικό Κέντρο(2,5 εκατ.) και τις εγκαταστάσεις Αντισφαίρισης (1.148 εκατ.).

Παράλληλα όμως, ως Βουλευτής Λάρνακας, θέλω να δηλώσω την απογοήτευση μου, γιατί μια σειρά από έργα υποδομής τα οποία μπορούσαν να υλοποιηθούν τα προηγούμενα χρόνια και παρά τις δεσμεύσεις διαχρονικά των κυβερνήσεων, παρέμειναν στα λόγια, με αποτέλεσμα σήμερα λόγω και της οικονομικής ύφεσης, να βρίσκονται στάσιμα ή στο στάδιο προγραμματισμού.

Παρόλα αυτά, καθήκοντος τα αναφέρω, γιατί αποτελούν πάγια αιτήματα της εκλογικής μου περιφέρειας, τα οποία και διεκδικούμε.

1.         Ο παραλιακός δρόμος Λάρνακας – Δεκέλειας, (Γ΄ και Δ΄ φάση). Επισημαίνω τουλάχιστον, ότι για την Γ Φάση έχει εγκριθεί κονδύλι 1,800.000 ευρώ για την κάλυψη μέρους της δαπάνης κατασκευής του και περιλαμβάνει το Τμήμα από τον Ναυτικό Όμιλο μέχρι τον Κόμβο προς Πύλα. Η συνολική δαπάνη εκτιμάται στα 15 εκατομμύρια η οποία θα υλοποιείται τμηματικά.

2.         Ο ημιτελής παρακαμπτήριος δρόμος Αλέξανδρου Παναγούλη, ο οποίος θα ενωθεί με τον υπεραστικό δρόμο προς την Αγία Νάπα.

3.         Οι δρόμοι στην επαρχία που συνδέουν τις κοινότητες.

4.         Η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου που θα συνδέει την περιοχή Μακένζυ με την Τουριστική ακτή Περβολιών μέχρι τον Φάρο Κιτίου.

5.         Η ανέγερση του περιβαλλοντικού κέντρου Αλυκών, για το οποίο έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες από το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

6.         Η μη ολοκλήρωση των Αντιπλημμυρικών έργων.

7.         Βελτίωση του οδικού δικτύου στις αγροτικές περιοχές. Αναφέρω με ικανοποίηση ότι στο αστικό κέντρο ήδη έγιναν βελτιώσεις στην ασφαλτόστρωση, χωρίς όμως να καλύπτονται όλες οι περιοχές.

Περαιτέρω, θέλω να αναφερθώ στο πάγιο αίτημά που αφορά την εγκατάσταση πανεπιστημιακής σχολής στη Λάρνακα. Πρόσφατα, έχουμε   πληροφορηθεί ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει τους προηγούμενους σχεδιασμούς και έστω με καθυστέρηση αποφάσισε την εγκατάσταση στην Λάρνακα, της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της θάλασσας, του Πανεπιστημίου Κύπρου. Αυτό που εκκρεμεί σήμερα είναι η τελική κατάληξη του χώρου που θα ανεγερθούν οι εγκαταστάσεις.

Τονίζω για άλλη μια φορά ότι ως ΔΗ.ΚΟ πρωτοστατήσαμε υπέρ της εγκατάστασης πανεπιστημιακής υποδομής στη Λάρνακα. Αλλά παράλληλα τονίζουμε ότι πρέπει να γίνει με συντονισμένες και σωστές ενέργειες, και σίγουρα η απόφαση για χωροθέτηση δεν πρέπει να παραπεμφθεί στις Ελληνικές καλένδες. Άλλωστε η δημιουργία και λειτουργία της Σχολής, ανεξαρτήτως του ύψους της απαιτούμενης δαπάνης, αποτελεί δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την πόλη της Λάρνακας

Αναφορικά με το έργο που αφορά την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, εκφράζω την πλήρη απογοήτευσή μου, γιατί αυτό το έργο έπρεπε ήδη να είχε υλοποιηθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Μια σειρά από γραφειοκρατικά προσκόμματα και νομικές διαδικασίες, συνέβαλαν στην μη υλοποίηση του έργου.

Σήμερα υπάρχει σε εξέλιξη η νέα διαδικασία προσφορών με ισραηλινή κοινοπραξία. Αναμένουμε να δούμε την εξέλιξη και καλούμε την κυβέρνηση να συμβάλει εποικοδομητικά προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο έργο που θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της Λάρνακας,  αλλά θα εμπλουτίσει και το τουριστικό προϊόν της Κύπρου.

Παράλληλα, επισημαίνω ότι η επιτυχία του όλου εγχειρήματος του υπό αναφορά έργου, συνδέεται καθοριστικά με τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου και πετρελαιοειδών η οποία ξεκίνησε με την αποξήλωση των εγκαταστάσεων του.

Καταγράφουμε ως θετική εξέλιξη την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας και Συναντίληψης μεταξύ του Κράτους και των εταιρειών που εμπορεύονται πετρελαϊκά προϊόντα, και αναμένουμε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Επισημαίνω ότι οι 3 από τις 4 εταιρείες πετρελαιοειδών έχουν ήδη μετακινήσει τις εγκαταστάσεις τους και παραμένει η τελευταία εταιρεία η οποία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται ότι θα μετακινηθεί και αυτή στο Βασιλικό. Παράλληλα σημειώνω ότι οι εγκαταστάσεις του Υγραερίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να μετακινηθούν τον Δεκέμβριο του 2020.

Τέλος αναμένουμε την ολοκλήρωση των διαδικασιών, για τη δημοσίευση του Σχεδίου Περιοχής η οποία θα δώσει το νέο στίγμα της προοπτικής για τη μελλοντική ανάπτυξη και ενοποίηση του παραλιακού μετώπου της Λάρνακας.

Κύριε Πρόεδρε

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Διαχρονική θέση του Κόμματος μας για  την Οικονομία της Πατρίδας μας ήταν πάντα, ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται ως Εθνική υπόθεση από όλους. Αυτό επαναλαμβάνουμε και τώρα. Ως Δημοκρατικό Κόμμα, ασκώντας το ρυθμιστικό μας ρόλο και δεδομένης της υιοθέτησης από την Κυβέρνηση σειράς δικών μας προτάσεων  κοινωνικής πολιτικής, θα υπερψηφίσουμε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020.

Η Κυβέρνηση πρωτίστως, αλλά και όλοι μας, ως πολιτεία, οφείλουμε περαιτέρω να μελετήσουμε μέτρα και τρόπους, τόσο για τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης, όσο και για στοχευμένη στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού μας, (των ανέργων, των προσφύγων, των παθόντων, των πολυτέκνων, των τριτέκνων, των χαμηλοσυνταξιούχων) και όλων των άλλων χαμηλόμισθων, της μεσαίας και μικρομεσαίας εισοδηματικής τάξης.

Κλείνοντας,  με την ευκαιρία  των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, εύχομαι, σε εσάς και σε όλο τον Κυπριακό λαό, υγεία, ευτυχία και κάθε καλό. 

Εύχομαι επίσης, ο νέος χρόνος να βρει την Πατρίδα μας ελεύθερη και ευημερούσα.

Σας Ευχαριστώ.

Γραφείο Τύπου – 11 Δεκεμβρίου 2019

ροή ειδήσεων