Ομιλία του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλου στην επετειακή εκδήλωση την Τετάρτη 12 Μαΐου 2021, με θέμα: «ΔΗΚΟ: ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ»
Ανακοινώσεις, Στήλη Προέδρου |

Συμπληρώνονται σήμερα 45 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Κόμματος.

12 Μαΐου 1976 – 12 Μαΐου 2021.

Τιμούμε τον ιδρυτή του κόμματος μας, αείμνηστο Σπύρο Κυπριανού και τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του και διαβεβαιώνουμε τα μέλη και τους φίλους μας, πως δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για τις αρχές και τις αξίες τις οποίες μας κατέλειπαν.

Διαβεβαιώνουμε πως θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ το κράτος μας να μετατραπεί σε κοινότητα. Ταχθήκαμε να υπηρετήσουμε τον τόπο μας από τον πολιτικό χώρο του Κέντρου, που δεν είναι χωροταξικός όρος, ή, όπως απαξιωτικά τον αποκαλούν κάποιοι «ο ούτω καλούμενος ενδιάμεσος χώρος».

Όπως και οι όροι ‘’Δεξιά’’ και ‘’Αριστερά’’ δεν είναι Γεωγραφία, αλλά Ιστορία, γιατί έχουν πίσω τους ολόκληρο ιστορικό δράσης, έτσι και το Κέντρο στην Κύπρο έχει πίσω του Ιστορία αγώνων και θυσιών για τη Δημοκρατία, για τη Δικαιοσύνη και την Ελευθερία. Καταρχάς να πούμε, ότι το ο πολιτικός χώρος του Κέντρου είναι το σημείο που βρίσκεται ανάμεσα στην Δεξιά και την Αριστερά. Είναι ο χώρος που απορρίπτει τις ακραίες έτοιμες λύσεις, τόσο του συντηρητισμού, όσο και των πεπαλαιωμένων ιδεολογιών. Είναι ο χώρος που επιλέγει κάθε φορά και βρίσκει πρακτικές λύσεις στα προβλήματα, με βάσει τις ανάγκες κάθε στιγμής στην κάθε συγκεκριμένη περίσταση, χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις. Το Κέντρο είναι ο χώρος στον οποίο συμφιλιώνονται και συνυπάρχουν θέσεις και αντιθέσεις μέσα από σύνθεση. Είναι ο χώρος στον οποίο μπορούν να συμβιώσουν όλοι, γιατί δεν έχει καταναγκαστικές δογματικές θέσεις για να το περιορίζουν. Ο Κεντρώος χώρος έχει ιδιαίτερο ρόλο, όταν βαθαίνουν και γίνονται έντονοι οι πολιτικοί ανταγωνισμοί.  Είναι τότε που αναδεικνύεται ο ρυθμιστικός ρόλος ενός Κεντρώου κόμματος.

Τα τελευταία χρόνια αλλάζει το πολιτικό τοπίο, το οποίο αρχίζει να  από-ιδεολογιοποιείται. Και το περίγραμμα των ιδεολογιών έχει καταστεί ασαφές και ρευστό. Αυτό έχει σαν συνέπεια την υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών και των κομματικών στεγανών. Αναμφίβολα η ύπαρξη και ακόμη περισσότερο, η ανάγκη, ισχυρής παρουσίας ενός Κεντρώου κόμματος στην πολιτική σκηνή κάθε χώρας, κυρίως ευρωπαϊκής, δεν είναι απλώς αναγκαία, είναι εξαιρετικά ωφέλιμη. Στην Κύπρο, μάλιστα, των τεραστίων προβλημάτων και ιδιαιτεροτήτων με την πόλωση που τεχνητά δημιουργείται είναι διπλά απαραίτητη. Σήμερα, η «ήρεμη δύναμη των Κεντρώων ψηφοφόρων», έχει καταντήσει το… «αντικείμενο του πόθου» κάθε κομματάρχη, το κομμάτι που όλα τα κόμματα έχουν στο μάτι, που επιβουλεύονται και σπεύδουν να οικειοποιηθούν. Τέλος, αν και τον προοδευτισμό οικειοποιήθηκε η Αριστερά που αυτοπροβάλλεται ταυτισμένη με αυτόν, η πραγματικότητα κατέδειξε, ότι στην Κύπρο ο προοδευτισμός ευδοκιμεί κυρίως στο Κέντρο. Στην Κύπρο, ειδικά, είναι το Δημοκρατικό Κόμμα που έχει να επιδείξει τις πιο προοδευτικές περιόδους της Ιστορίας της.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κεντρώο κόμμα της Κύπρου, δύο μόλις χρόνια από την ίδρυσή του, κλήθηκε να κυβερνήσει σε μια περίοδο χάους, που δημιούργησε το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή. Το Δημοκρατικό Κόμμα παρέλαβε ερείπια, χιλιάδες άστεγους πρόσφυγες, μια άνευ προηγουμένου οικονομική καταστροφή και κατάφερε, κατά γενική ομολογία, να πετύχει ένα οικονομικό θαύμα. Η επιτυχία εκείνη ήταν αφενός, αποτέλεσμα της χωρίς ιδεολογικές αναστολές, αδογμάτιστης ελευθερίας κινήσεων, που είχε η Κεντρώα κυβέρνηση του ΔΗΚΟ. Ήταν αφετέρου, και αποτέλεσμα κυρίως της στήριξη, ανάπτυξης και  εδραίωση της μεσαίας τάξης στον τόπο μας. Η ανθηρότητα της Κυπριακής Οικονομίας επιβεβαιώθηκε και πάλι επί διακυβέρνησης του Κεντρώου ΔΗΚΟ, όταν το 2007 κατέστη γεγονός η αποδοχή μας στην Ευρωζώνη. Η πίστη και η εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της μεσαίας τάξης, την ευρηματικότητα των κυπριακών επιχειρήσεων και το σθένος των κυπρίων εργαζομένων, έφερε αποτέλεσμα. Ήταν τότε, που για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρουσιάστηκε Προϋπολογισμός με πλεόνασμα €600 εκ. ευρώ. Δυστυχώς σήμερα όλα αυτά φαντάζουν σαν περασμένα μεγαλεία. Πιο πρόσφατα, σημειώνεται και τονίζεται πως καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση δεν θα είχε περάσει τα τελευταία χρόνια, χωρίς τη στήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος. Είναι το ΔΗΚΟ ως κεντρώο κόμμα που κράτησε ισορροπίες και διαφύλαξε την σταθερότητα της χώρας μας. Που διαφύλαξε την ευρωπαϊκή μας πορεία.

Όσον αφορά το εθνικό μας θέμα, η κομματική ζωή έχει να επιδείξει μια παραδοξότητα.  Σε αντίθεση με άλλα πολιτικά ζητήματα, στο Εθνικό Θέμα τα δυο «άκρα», όπως κάποιοι τα αποκαλούν, τα τελευταία 38 χρόνια, ταυτίζονταν. Και δυστυχώς, είναι αυτή η κοινή και κοινά αποτυχημένη πολιτική του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ των τελευταίων 38 χρόνων που μας έχει οδηγήσει από τη μία παταγώδη αποτυχία στην άλλη. Από τις ιδέες Γκάλι στο Σχέδιο Ανάν, από το αδιέξοδο στο Κρανς-Μοντανά στην πρόσφατη πανωλεθρία της Πενταμερούς της Γενεύης.

Η ίδια ιστορία συνεχίζεται και επαναλαμβάνεται.

Σήμερα, αυτή η αποτυχημένη πολιτική μας έχει βάλει σε μία πορεία όπου για πρώτη φορά, θα συζητηθεί η λύση των δυο κρατών και της συνομοσπονδίας δυο κρατών. Αυτή η αποτυχημένη πολιτική μας έχει φέρει στα πρόθυρα της διχοτόμησης. Αντίθετα, στα 11 χρόνια που κυβέρνησε την Κύπρο το Κεντρώο ΔΗΚΟ, επί προεδρίας Σπύρου Κυπριανού, το Κυπριακό βρισκόταν στη σωστή αντικατοχική πορεία. Η Κυβέρνηση Κυπριανού πέτυχε ψηφίσματα που καλούσαν την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων, στην απόρριψη της «αποσχιστικής οντότητας τους Βορρά» και στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως της μόνης αναγνωρισμένης Κυβέρνησης στο νησί. Σήμερα αυτά τα ψηφίσματα και πάλι, φαντάζουν σαν περασμένα μεγαλεία.

Το Κεντρώο ΔΗΚΟ, είναι ο κατ’ εξοχήν εκφραστής μιας πατριωτικής γραμμής, την οποία  δικαίωσε ο λαός, το 2004, στο Δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν.  Ο μεγάλος κίνδυνος να κλείσει το Κυπριακό με το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν, και να μετατραπεί η Κυπριακή Δημοκρατία από διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος σε κοινότητα, αποσοβήθηκε επί διακυβερνήσεως του Κεντρώου ΔΗΚΟ, όταν το 2004, ο τότε πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, κάλεσε τον κυπριακό ελληνισμό να υπερασπιστεί την Κυπριακή Δημοκρατία και το έπραξε. Το Κεντρώο ΔΗΚΟ χειριζόταν πάντα το Κυπριακό με μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντα του Κυπριακού λαού. Ανέκαθεν, από της ιδρύσεώς του, το ΔΗΚΟ, ήταν κόμμα αγωνιστικό, ήταν το κατ’ εξοχήν διεκδικητικό κόμμα, που προέκρινε την αγωνιστική γραμμή και απέρριπτε λύσεις θνησιγενείς και νόθες, λύσεις που προδιάγραφαν τον αφελληνισμό της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος και ιδρυτής του, Σπύρος Κυπριανού, στην εξαγγελία της ίδρυσης του κόμματος, διακήρυττε ανάμεσα σε άλλους σκοπούς του,

«…την ενίσχυση της αγωνιστικής γραμμής του Εθνάρχη Μακαρίου, την κάλυψη του κενού στα πολιτικά μας πράγματα, την αποτροπή της πόλωσης».

Τους ίδιους στόχους υπηρετεί το ΔΗΚΟ από την ίδρυση του μέχρι σήμερα

Το Δημοκρατικό Κόμμα ΕΙΝΑΙ το Κεντρώο κόμμα της Κύπρου.

  • Όση προσπάθεια κι αν καταβάλουν, όσοι σήμερα ιδιοποιούνται τον Κεντρώο χώρο,
  • όση βοήθεια, συνδρομή και αρωγή κι αν λάβουν από την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, στην προσπάθεια τους να διασπάσουν το Κέντρο,

Δεν πρόκειται να τα καταφέρουν. 

Δεν πρόκειται να παραμερίσουν το ΔΗΚΟ, το οποίο έχει εμπεδωθεί στη συνείδηση του κυπριακού ελληνισμού ως το αυθεντικό κόμμα του Κέντρου.   Και είναι αυτή η αυθεντικότητα, αυτή η μαχητικότητα και αυτή η αποφασιστικότητα που μπορεί σήμερα να φέρει την καθαρή αλλαγή.

Είναι ίσως συμβολικό πως σήμερα το ΔΗΚΟ έχει υποβάλει το δικό του ψηφοδέλτιο για τις Βουλευτικές Εκλογές στις 30 Μάϊου. Ο αγώνας που ξεκίνησε με την ίδρυση του πριν από 45 χρόνια, συνεχίζεται. Το Δημοκρατικό κόμμα με την δύναμη του κόσμου, με τον ρυθμιστικό και πρωταγωνιστικό του ρόλο, με την σταθεροποιητική του επιρροή,

Μπορεί να αλλάξει όσα σήμερα πληγώνουν την αξιοπρέπεια μας.

Ένα ισχυρό ΔΗΚΟ μπορεί να απαιτήσει διαφάνεια, έλεγχο και κάθαρση.

Μπορεί να προωθήσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις με πολιτικές συνεργασίες.

Μπορεί να στηρίξει τους εργαζόμενους και τις ευάλωτες ομάδες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την μεσαία τάξη.  Την κοινωνία ολόκληρη.

Μπορεί με μια διεκδικητική στρατηγική, να αποτρέψει τον κίνδυνο η Τουρκία να επιβάλει μία λύση συνομοσπονδίας δυο κρατών στο Κυπριακό.

Το ΔΗΚΟ έχει ζωτικό λόγο πολιτικής ύπαρξης.

Ακριβώς επειδή το Δημοκρατικό Κόμμα ΕΙΝΑΙ το κατ’ εξοχήν κόμμα του Κέντρου,

Ένα ισχυρό Δημοκρατικό Κόμμα μπορεί να εγγυηθεί την Καθαρή Αλλαγή.

Γραφείο Τύπου

12 Μαΐου 2021

ροή ειδήσεων