Ομιλία Βουλευτή Λεμεσού, Πανίκου Λεωνίδου για τον κρατικό προϋπολογισμό, στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων
12 Δεκ 2017 Ανακοινώσεις

Κύριε Πρόεδρε ,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι Βουλευτές,

Κύριοι Υπουργοί,

Ο προϋπολογισμός , ασφαλώς αποτελεί τον καθρέφτη στον όποιο αποτυπώνεται η πολιτική ενός κράτους.
Σε αυτόν, φαίνονται οι προτεραιότητες, αλλά και οι ευαισθησίες του, αφού οτιδήποτε αποφασίζεται, επηρεάζει τη ζωή των πολιτών.

Ο προϋπολογισμός που καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε, είναι ξεκάθαρο ότι στερείται σχεδιασμού. Εκείνου του σχεδιασμού, που θα οδηγήσει τον τόπο στην πραγματική ανάπτυξη.

Ακούμε το τελευταίο διάστημα έκπληκτοι, τους Κυβερνητικούς πανηγυρισμούς. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε. Αντιθέτως είναι το πλέον συχνό φαινόμενο.

Αν πάρει κανείς τοις μετρητοίς τα όσα ακούμε, έχω την εντύπωση ότι η πατρίδα μας, όχι μόνο έχει ξεπεράσει την οικονομική κρίση και τις αρνητικές συνέπειες που επέφερε, αλλά έχει μετατραπεί σε μια οικονομική υπερδύναμη, σε ένα παράδεισο. Αυτό θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε.

Κύριε Πρόεδρε ,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Είναι πολλές οι παρατηρήσεις που θα μπορούσαμε να διατυπώσουμε για τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό ως σύνολο, αλλά και στα επιμέρους κεφάλαια. Πολύ απλά, θα τον χαρακτηρίζαμε ως ένα αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό, αφού δεν επικεντρώνεται και δεν δίνει ώθηση σε συγκεκριμένους τομείς, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την προώθηση της Κυπριακής Οικονομίας.

Η πολιτική των ψηλών κτηρίων και της πολιτογράφησης αλλοδαπών, δεν αποτελούν σταθερές πηγές εισοδημάτων, αφού ουσιαστικά ενισχύουν συγκεκριμένες προνομιούχες κατηγορίες πολιτών. Το ευεργέτημα αυτό δεν το απολαμβάνουν και δεν διαχέεται σε όλα τα στρώματα του λαού.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα καταθέσαμε ολοκληρωμένες προτάσεις για βελτίωση, τόσο των δημόσιων οικονομικών, αλλά κυρίως για τη βελτίωση των οικονομικών των πολιτών. Είμαστε οι μόνοι άλλωστε που έχουμε καταθέσει ένα αξιόπιστο σχέδιο για την οικονομία.
Βασική και καθοριστική μας προτεραιότητα, η αποκατάσταση της μεσαίας τάξης, με παράλληλη διασφάλιση του κοινωνικού κράτους και της προστασίας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Με τις προτάσεις μας, αποκαθιστούμε, με συγκεκριμένα μέτρα, τις αδικίες των προηγούμενων χρόνων. Ανακουφίζουμε αυτούς που σήκωσαν τα δυσβάσταχτα βάρη της κρίσης, όσες και όσους βίωσαν το κούρεμα του 2013.
Η ανεργία συνεχίζει να καλπάζει, οι νέοι μας εγκαταλείπουν την Κύπρο . Τα 500 ευρώ του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ή της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, δεν αποτελούν λύση για μας.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Όπως σε όλους του τομείς, έτσι και στα θέματα της Παιδείας, η Κυβέρνηση, επιχειρεί το τελευταίο διάστημα, ωραιοποίηση της κατάστασης, ενόψει Προεδρικών Εκλογών. Ασφαλώς, δεν είμαι από αυτούς που μηδενίζουν τα πάντα, όμως παρά το γεγονός ότι έγινε προσπάθεια, κατά την περασμένη χρονιά να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί το Εκπαιδευτικό μας Σύστημα, με προτάσεις που στηρίξαμε και εμείς, ως Δημοκρατικό Κόμμα, εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστια προβλήματά.

Δεν χρειάζεται καν να αναφερθώ στο γνωστό θέμα, της δημοσίευσης – διαρροής των θεμάτων, που προκάλεσε την απογοήτευση και την αγανάκτηση των εξεταζόμενων εκπαιδευτικών μας, ούτε να αναφερθώ στο πλήγμα που δέχτηκε ο θεσμός από τις επιπολαιότητες και/ή αμέλεια των κυβερνόντων.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι όλα αυτά συμβαίνουν λόγω της έλλειψης και εδώ, ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού, με αποτέλεσμα πολλοί πυλώνες που αφορούν την Παιδεία, να παραμένουν ανενεργοί.

Α. Για παράδειγμα η απουσία ενός ενιαίου νομοθετικού πλαισίου για τα δημόσια Πανεπιστήμια, που να ρυθμίζει με ομοιόμορφο τρόπο τη λειτουργία τους και την αποφυγή αδιαφανών διαδικασιών, σκανδάλων καθώς και την πλήρη Κομματικοποίηση τους.

Β. Η έλλειψη στρατηγικής για αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας στα σχολεία.

Γ. Έλλειψη μεθοδολογίας για αναβάθμιση και/η μετατροπή των Τεχνικών Σχολών σε Τεχνολογικά Επαγγελματικά Λύκεια, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.

Δ. Παρά τις εξαγγελίες, για βελτίωση και αναβάθμιση των ΜΙΕΕΚ, δεν έχουν πάρει ακόμη τη μορφή που θα έπρεπε, έτσι που να μπορούν να προσφέρουν πραγματικά και να συμβάλουν στο σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν.

Ε. Δεν επιλύεται ακόμα το πολυσυζητημένο θέμα αναγνώρισης του καθεστώτος Αορίστου χρόνου σε εκπαιδευτικούς που συμπλήρωσαν 30 μήνες υπηρεσία στο Δημόσιο Σχολείο.

Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι Κυβερνόν Κόμμα και Κυβέρνηση, αρνούνται πεισματικά εδώ και μήνες να συζητήσουν την Πρόταση, του Δημοκρατικού Κόμματος, για επίλυση αυτού του χρονίζοντος προβλήματος που επηρεάζει άμεσα εκατοντάδες εκπαιδευτικούς. Μια πρόταση, που θα αποτελούσε τη βάση για συζήτηση και λύση όλων των προβλημάτων, γύρω από το εργασιακό καθεστώς του συνόλου των εκπαιδευτικών, είτε του Δημόσιου, είτε του Ιδιωτικού Τομέα. Τέτοια παραδείγματα, αποτελούν οι εκπαιδευτικοί σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια , εκπαιδευτικοί με το καθεστώς αγοράς υπηρεσιών και άλλα.

ΣΤ. Επίσης δεν αποτυπώνεται η επίλυση των προβλημάτων ατόμων με Ειδικές Ικανότητες, ούτε το σοβαρότατο θέμα της επιβίωσης τους, όταν οι γονείς τους δεν θα βρίσκονται πλέον στη ζωή .

Ζ. Δεν γίνεται καμιά αναφορά για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της λειτουργίας και των δομών των Εσπερινών γυμνασίων και Λυκείων, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα, έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην αναβάθμιση της Εκπαίδευσης και συνολικά της Παιδείας στο τόπο μας. Στο τομέα του Πολιτισμού επίσης, παρουσιάζονται πολλές αδυναμίες . Χωρίς να θέλω να ακυρώσω τις προσφερόμενες υπηρεσίες, δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν κατέστη δυνατή η δημιουργία, ενός επιτελικού οργάνου προώθησης, σχεδιασμού και ανάπτυξης του πολιτισμού στην Κύπρο.

Ήρθε η ώρα, κατά την άποψη μας, για τη δημιουργία ενός Υφυπουργείου Πολιτισμού το οποίο θα συμπεριλάβει όλες τις υπηρεσίες του πολιτισμού, καθώς επίσης και το πλαίσιο επιχορηγήσεων του ελεύθερου θεάτρου, αφού παρά τις επιφυλάξεις μας για τη δυσλειτουργία των διαφόρων θεσμών και ιδιαίτερα στον τρόπο που κατανέμονται τα κονδύλια, μέσω του σχεδίου Θυμέλη, εντούτοις για την Κυβέρνηση δεν αποτελούσε και δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Είναι γεγονός ότι η άσκηση των δικαιωμάτων των πολιτών και η συμμετοχή τους, μπορεί να είναι πράγματι πιο ουσιαστική και πιο αποτελεσματική, γιατί δημιουργεί περισσότερες δυνατότητες πρόσβασης τους, στις προσφερόμενες υπηρεσίες, που παρέχουν οι Δήμοι και οι Κοινότητες. Η επίτευξη αυτού του κεντρικού στόχου, χρειάζεται μία ριζική ανάπλαση των θεσμών της τοπικής αυτοδιοίκησης, βασισμένη στην ενδυνάμωση της θέσης του πολίτη και της συμμετοχής του στην άσκηση της εξουσίας σε τοπικό επίπεδο. Στο πνεύμα αυτό, θα είναι και η τελική θέση μας, στην περιβόητη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επικρίνουμε έντονα την πρόθεση της Κυβέρνησης να καταργήσει με έμμεσο και παράνομο, κατά την άποψη μας, τρόπο την Υπηρεσία Αναδασμού και να την εντάξει στο Τμήμα Κτηματολογίου. Είναι για αυτό το λόγο, που ως Δημοκρατικό Κόμμα σε συνεργασία με τα άλλα Κόμματα των δυνάμεων της αλλαγής, καταθέσαμε τροπολογία, με την οποία στοχεύουμε στη διατήρηση της Υπηρεσίας Αναδασμού, με την σημερινή της μορφή.

Ακόμα ένα σημείο της έλλειψης στρατηγικής της Κυβέρνησης, αποτελεί η απουσία προοπτικής για τη δήλωση πολιτικής, ένα θέμα που συζητήθηκε κατά κόρον και που δυστυχώς η Κυβέρνηση προκάλεσε, με τις αποφάσεις της, μεγάλη αναστάτωση , αλλά δεν έδωσε την τελική της θέση μέσα από τον Προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα οι πολίτες να βρίσκονται σε συνεχή αβεβαιότητα, για την αξιοποίηση της περιουσίας τους.

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Όπως και σε πολλά άλλα ζητήματα, η παρούσα Κυβέρνηση ακολουθεί μπαλωματική πολιτική και στα θέματα των Προσφύγων. Έχει καταργήσει Επιδόματα, και έχει αποψιλώσει στεγαστικά προγράμματα, μέσα από μια ανύπαρκτη στεγαστική προσφυγική πολιτική .

Πολλά είναι τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι προσφυγικοί συνοικισμοί από τη μη συντήρηση των διαμερισμάτων και τη μη τοποθέτηση ανελκυστήρων.
Παρατηρείται επίσης, μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας και πιστοποιητικών μίσθωσης στους οικισμούς αυτοστέγασης.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος, όπως σε όλα τα ζητήματα που αφορούν το λαό, προτείνει συγκεκριμένα υλοποιήσιμα Μέτρα Στήριξης και για τον προσφυγικό κόσμο. Μεταξύ άλλων προτείνουμε:

• Δημιουργία Ταμείου Στήριξης Ιδιοκτητών Κατεχόμενων Περιουσιών με τη δυνατότητα ετήσιας στήριξης, ως μέρος της οφειλόμενης αποζημίωσης για την απώλεια χρήσης, κάρπωσης ή εκμετάλλευσης της γης τους.
• Να δοθεί το δικαίωμα αξιοποίησης και πώλησης του Συντελεστή Δόμησης των περιουσιών στα κατεχόμενα, με βάση την αξία της ιδιοκτησίας – είτε από τον ίδιο τον πρόσφυγα, είτε από τους νόμιμους κληρονόμους του.
• Επαναφορά προσφυγικών προγραμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού, στα επίπεδα προ της οικονομικής κρίσης.

Ύπαιθρος

Είναι πραγματικά με θλίψη και πόνο που διαπιστώνει κανείς επισκεπτόμενος την ύπαιθρο, την συνεχιζόμενη κατάρρευση, ερήμωση και εξαθλίωση των χωριών μας. Η έλλειψη σχεδιασμού και χάραξη στρατηγικής επίλυσης των προβλημάτων, αποτυπώνεται ξανά δυστυχώς και στο φετινό προϋπολογισμό.

Απουσιάζουν ακριβώς όλες εκείνες οι πολιτικές, όπως η παροχή κινήτρων σε νεαρά ζευγάρια να επιστρέψουν στην ύπαιθρο, η ενίσχυση προγραμμάτων για ανάπτυξη μικρών συνεταιρισμών, επέκταση οικιστικών ζωνών, δημιουργία αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών, ιατρικών μονάδων και χορήγηση ειδικών επιδομάτων στις ορεινές κοινότητες.

Κατά την περσινή συζήτηση των προϋπολογισμών, είχα επισημάνει την αδιαφορία του κράτους και την ασύγγνωστη αμέλεια του, για την συνεχή παραμονή αδιάθετων οικοπέδων που έχουν διαχωριστεί από τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης, χωρίς το Κράτος να παρεμβαίνει για παραχώρηση τους σε άπορους και νεαρά ζευγάρια. Κλασική περίπτωση αποτελεί πλέον, ο διαχωρισμός που έχει γίνει στη Πάχνα, εδώ και 15 χρόνια.

Μια άλλη μεγάλη αδικία, αλλά και παράνομη συμπεριφορά του κράτους και της κυβέρνησης, αφορά τις περιοχές Αμαθούντας και Ερήμης, στις οποίες έχουν απαλλοτριωθεί μεγάλες εκτάσεις γης, ή κατακρατούνται με σκοπό την απαλλοτρίωση, για αρχαιολογικούς σκοπούς εδώ και χρόνια, χωρίς να αποζημιωθούν αντικειμενικά, ή άμεσα οι ιδιοκτήτες τους.

Τα σοβαρά προβλήματα και οι συνεχιζόμενες αδυναμίες που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, προκαλούν ανασφάλεια και αβεβαιότητα στους ασθενείς.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, και την εργατικότητα του ανθρώπινου δυναμικού του, είναι φανερό ότι η δημόσια Υγεία, πλήττεται και αποδυναμώνεται μέρα παρά μέρα, έχοντας τη Κυβέρνηση να εφησυχάζει και να αδρανεί, πιστεύοντας ότι με την ψήφιση του ΓΕΣΥ λύθηκαν όλα τα προβλήματα των Νοσοκομείων.

Κύριε Πρόεδρε,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Κλείνοντας θέλω να σημειώσω ότι είναι ολοφάνερο πια, πως η παρούσα Κυβέρνηση μετρήθηκε, ζυγίστηκε και κρίθηκε ανεπαρκής. Χρειάζεται αλλαγή. Δεν μπορεί να υλοποιήσει αυτά που σήμερα χρειάζεται ο τόπος, για να υπάρξει πραγματική επανεκκίνηση της οικονομίας και να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Η μόνη αξιόπιστη επιλογή που έχουμε σήμερα ενώπιον μας, για σωστή διαχείριση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος και οι πολίτες, είναι η εκλογή και ανάδειξη του Νικόλα Παπαδόπουλου στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας .

Σας Ευχαριστώ, Καλές Γιορτές σε όλους

Γραφείο Τύπου
12 Δεκεμβρίου 2017

© 2019 Democratic Party, Cyprus. All Rights Reserved
Created by Sorvus Media