Π. Λεωνίδου: Αναγκαία η ένταξη αναλωσίμων και σύγχρονων ιατροτεχνολογικών προϊόντων στο Γενικό Σύστημα Υγείας
Ανακοινώσεις |

Δήλωση Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Δημοκρατικού Κόμματος, Πανίκου Λεωνίδου

Συζητήσαμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην περίθαλψη του σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και την ανάγκη εισαγωγής αναλωσίμων και σύγχρονων Ιατροτεχνολογικών προϊόντων για την εν λόγω ασθένεια στο Γενικό Σύστημα Υγείας.

Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι έχουν γίνει βήματα από το κράτος και λαμβάνονται μέτρα για αποτελεσματικότερη διαχείριση του διαβήτη. Παρά την εξέλιξη αυτή όμως, όσον αφορά τη θεραπεία/ διαχείριση της νόσου, η συχνότητά της αυξάνεται συνεχώς, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ο ανεπαρκής έλεγχος οδηγεί σε επιπλοκές και ακρωτηριασμούς.

Έχουμε διαπιστώσει ότι αυτή τη στιγμή εντός του ΓΕΣΥ, παρουσιάζονται κενά με αποτέλεσμα αρκετοί συνάνθρωποί μας, ιδιαίτερα τα παιδιά, να μην έχουν πρόσβαση αφενός σε νέες φαρμακευτικές θεραπείες και αφετέρου σε σύγχρονες συσκευές που ενδεχομένως θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι ανέπαφοι αισθητήρες καταγραφής σακχάρου, οι οποίοι μπορούν να κάνουν ευκολότερη τη ζωή χιλιάδων παιδιών.

Για αυτό το λόγο καλούμε τον ΟΑΥ, να προχωρήσει σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς, σε άμεση βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα άτομα με διαβήτη, ιδιαίτερα στα παιδιά, εντάσσοντας στο ΓΕΣΥ περισσότερα φάρμακα και συσκευές νέας τεχνολογίας. Με αυτό τον τρόπο θα  διασφαλιστεί η καλύτερη  δυνατή  ποιότητα ζωής των ασθενών με διαβήτη και θα  ελαττωθεί , στο ελάχιστο δυνατό, η πιθανότητα επιπλοκών.

Γραφείο Τύπου

9 Νοεμβρίου 2023

ροή ειδήσεων