Π. Λεωνίδου: Αναγκαία υπό τις συνθήκες η επιβολή ανώτατων τιμών σε βασικά αγαθά
Ανακοινώσεις |

Δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Δημοκρατικού Κόμματος Πανίκου Λεωνίδου

Αναγκαία υπό τις συνθήκες η επιβολή ανώτατων τιμών σε βασικά αγαθά

Ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ξεκίνησε η συζήτηση νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει τον καθορισμό ανώτατων τιμών χονδρικής και λιανικής πώλησης σε βασικά αγαθά (ψωμί, γάλα, ηλεκτρικό ρεύμα, κυπριακός καφές, κριθάρι και καλαμπόκι). Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος Υπουργός, θα μπορεί με διάταγμα, σε περιόδους όπως η παρούσα, όπου παρουσιάζονται διαταραχές των συνθηκών της παγκόσμιας οικονομίας και των εφοδιαστικών αλυσίδων, να καθορίζει ανώτατο περιθώριο μικτούς κέρδους.

Παράλληλα, εξετάσαμε πρόταση νόμου του συνάδελφου Στέφανου Στεφάνου, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στον Υπουργό Ενέργειας να εκδίδει και διάταγμα καθορισμού ανώτατων τιμών πώλησης στα πετρελαιοειδή, στην περίπτωση που επικρατούν στην αγορά ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Είναι η άποψη μας ότι και οι δυο προτάσεις μπορούν να καταστούν ωφέλιμες σε αυτή την δύσκολη οικονομικά συγκυρία που διανύουμε.

Δυστυχώς, παρατηρήσαμε με έκπληξη την απροθυμία της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του αρμόδιου Υπουργείου , να συμφωνήσει με την πρόταση νόμου που αφορά το πλαφόν στα καύσιμα, προβάλλοντας διάφορα προσκόμματα, στο να κατατάξει τα πετρελαιοειδή στα είδη πρώτης ανάγκης.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι και τα καύσιμα αποτελούν αγαθό πρώτης ανάγκης, αφού τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν. Τα όποια νομικά προσκόμματα επικαλείται η αρμόδια Υπηρεσία του κράτους, μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν εάν υπάρξει η αναγκαία πολιτική βούληση από όλους.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα, αντιμετωπίζουμε θετικά και τα δύο νομοθετήματα, αφού οι όποιες προτάσεις συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και κατ’ επέκταση στην ελάφρυνση του προϋπολογισμού των νοικοκυριών, μας βρίσκουν σύμφωνους.

Γραφείο Τύπου

21 Ιουνίου 2022

ροή ειδήσεων