Π. Λεωνίδου – Ανάγκη για αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας για τους προσφυγικούς συνοικισμούς, και τις πολύτεκνες οικογένειες
Ανακοινώσεις |

Δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΚΟ, Πανίκου Λεωνίδου, για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού

Σήμερα, σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ενέργειας και Προσφύγων συζητήσαμε με τη διαδικασία της αυτεπάγγελτης εξέτασης, τα θέματα που αφορούν την ανάγκη δημιουργίας ειδικών σχεδίων για αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με την εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων, τόσο για τους προσφυγικούς συνοικισμούς, όσο και για ανακούφιση των πολύτεκνων οικογενειών.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο προσφυγικός κόσμος στους συνοικισμούς, αλλά και οι πολύτεκνες οικογένειες για ικανοποίηση των αναγκών τους σε ηλεκτρική ενέργεια είναι μεγάλα και πολλές φορές το κόστος δυσβάσταχτο. Είναι γι’ αυτό το λόγο που κρίνεται αναγκαία η μείωση της δαπάνης για το ηλ. ρεύμα μέσω της παροχής της δυνατότητας εγκατάστασης φωτοβολταικών συστημάτων, με στόχο την απάμβλυνση της ενεργειακής φτώχειας.

Το κράτος άμεσα πρέπει να παρέμβει στοχευμένα ώστε να εκπονηθούν ολοκληρωμένα σχέδια ενίσχυσης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού με στόχο την μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων και η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας είναι το κλειδί για την μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στη συνέχεια, ως Επιτροπή Ενέργειας εξετάσαμε το θέμα που αφορά την ανάγκη λήψης προστατευτικών μέτρων για τους καταναλωτές από την πρόσφατη αύξηση καθώς και την πιθανότητα περαιτέρω αύξησης των δανειστικών επιτοκίων σχετικά με τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις και την αδυναμία των δανειοληπτών να ανταποκριθούν σε αυξημένες δόσεις.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τη συνεχή και επιταχυνόμενη αύξηση των δανειστικών επιτοκίων που έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω πίεση των νοικοκυριών, αφού τόσο η αύξηση των τιμών στα καταναλωτικά αγαθά όσο και η αύξηση των δανειστικών επιτοκίων, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα που θέτει σε κίνδυνο τις ευάλωτες ομάδες και την μεσαία τάξη, αφού υπάρχει δυσκολία να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές υποχρεώσεις τους.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και καλούμε την εκτελεστική εξουσία αλλά και την Κεντρική Τράπεζα άμεσα να υιοθετήσουν τρόπους αναχαίτισης του φαινομένου αυτού. Σε ένα δημοκρατικό, κοινωνικό κράτος πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί πρόληψης τέτοιων καταστάσεων που να λειτουργούν ως πλέγμα προστασίας για τους πολίτες και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες. Είναι για αυτό που όλοι οι θεσμοί του κράτους και η πολιτεία ευρύτερα πρέπει να εργαστούμε προς την κατεύθυνση αυτή.

Γραφείο Τύπου

28 Μαρτίου 2023

ροή ειδήσεων