Π. Λεωνίδου: Χαιρετίζουμε την κατάθεση του νομοσχεδίου για την αύξηση της άδειας μητρότητας
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΛΕΩΝΙΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

Ως Δημοκρατικό Κόμμα χαιρετίζουμε την κατάθεση του νομοσχεδίου για την αύξηση της άδειας μητρότητας από το Υπουργείο Εργασίας, υλοποιώντας μια προγραμματική θέση της Κυβέρνησης, με την οποία έχουν ήδη συμφωνήσει οι κοινωνικοί εταίροι.

Το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να υπερψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη από την Βουλή, προνοεί αύξηση της διάρκειας της άδειας μητρότητας από τις 18 στις 22 εβδομάδες για το πρώτο παιδί μέσω τοκετού ή παρένθετης μητέρας και από τις 16 στις 20 εβδομάδες για το πρώτο παιδί μέσω υιοθεσίας, ενώ επίσης αυξάνεται η επιπρόσθετη άδειας μητρότητας λόγω νοσηλείας του βρέφους μετά τη γέννηση, από τις 6 στις 8 εβδομάδες.

Επιπρόσθετα στο εν λόγω νομοσχέδιο έχει συμπεριληφθεί μεταβατική διάταξη, ώστε οι πρόνοιές του να τυγχάνουν εφαρμογής και από δικαιούχες που βρίσκονται σε άδεια μητρότητας κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νομοσχεδίου.

Ως εκ τούτου, όλες οι νέες μητέρες που απέκτησαν πρόσφατα το πρώτο παιδί τους και κατά την έγκριση του νομοσχεδίου δεν θα έχουν ολοκληρώσει την αξιοποίηση των 18 εβδομάδων της υφιστάμενης διάρκειας της άδειας μητρότητας, σε αυτές θα προστεθούν  4 εβδομάδες αυξημένης διάρκειας της άδειας μητρότητας.

Πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό κοινωνικό μέτρο, που προωθεί η κυβέρνηση, από το οποίο θα επωφεληθούν περίπου 5000 νέες εργαζόμενες μητέρες σε ετήσια βάση.

Γραφείο Τύπου

27 Φεβρουαρίου 2024

ροή ειδήσεων