Π. Λεωνίδου – Χρ. Παντελίδης: Επιβάλλεται όλοι οι θεσμοί του κράτους να εξεύρουν τρόπους στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού
Ανακοινώσεις |

Δήλωση των Βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος, Πανίκου Λεωνίδου και Χρύση Παντελίδη, μετά το πέρας συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου για την αύξηση των επιτοκίων

Το μείζον θέμα αύξησης των επιτοκίων και η ανάγκη λήψης μέτρων για προστασία των καταναλωτών, συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Υπουργός Οικονομικών, σημείωσε ότι η αύξηση των επιτοκίων, η οποία οφείλεται στον εισαγόμενο πληθωρισμό, συνεπεία της Ρωσικής Εισβολής στην Ουκρανία, ανησυχεί ιδιαίτερα το Υπουργείο του.

Τα νοικοκυριά τόνισε, έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα και για αυτό το λόγο, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Κεντρική Τράπεζα και τις εμπορικές τράπεζες, ούτως ώστε να αντιληφθούν το πρόβλημα σε όλες τις διαστάσεις του και να απορροφήσουν, με ευέλικτες προτάσεις, μέρος των αυξήσεων.

Εξέφρασε απογοήτευση, διότι οι τράπεζες δεν ανταποκρίθηκαν, όπως είπε, στον βαθμό που οφείλουν, για ανακούφιση των ευάλωτων δανειοληπτών στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης τους.

Από πλευράς Κεντρικής Τράπεζας ο Διοικητής ανέφερε ότι η αύξηση των επιτοκίων αποτελεί το μοναδικό όπλο για αντιμετώπιση του πληθωρισμού, σημειώνοντας ότι οι προβλέψεις δείχνουν ότι μειώσεις αναμένεται να επέλθουν το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Αυτό που εμείς επισημάναμε είναι ότι οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, και για αυτό το λόγο όλοι οι θεσμοί του κράτους, και πρωτίστως οι εμπορικές τράπεζες επιβάλλεται μέσα από τον διάλογο και την σύνθεση απόψεων, να εξεύρουν τρόπους στήριξης των ευάλωτων ομάδων.

Γραφείο Τύπου

29 Αυγούστου 2023

ροή ειδήσεων