Π. Λεωνίδου: Δηλώνουμε έτοιμοι για εποικοδομητική συνεργασία με τη νέα Υπουργό Δικαιοσύνης για να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες προκλήσεις
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΛΕΩΝΙΔΟΥ

Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να καλωσορίσουμε τη νέα Υπουργό Δικαιοσύνης κα. Άννα Κουκκίδη Προκοπίου σε μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας με την  Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα ευχηθήκαμε στη νέα υπουργό καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει, έχοντας μπροστά της πολλές προκλήσεις, όπως η εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης και πιο συγκεκριμένα τη σύσταση δικαστηρίου Επίλυσης Μικροδιαφορών, αντιμετώπιση των προβλημάτων των φυλακών και ευρύτερα τα θέματα ασφάλειας που απασχολούν τους πολίτες.

Παράλληλα, εκφράσαμε την ετοιμότητά μας για εποικοδομητική και παραγωγική συνεργασία στα θέματα των αρμοδιοτήτων της.

Συνεχίσαμε επίσης τη συζήτηση του νομοσχεδίου που τροποποιεί τον ποινικό κώδικα αναφορικά με την ποινικοποίηση αναρτήσεων και  μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (fake news) τα οποία στρέφονται κακόβουλα κατά άλλου προσώπου με τρόπο άσεμνο, υβριστικό και απειλητικό.

Όπως είναι γνωστό, δεν υπάρχει σήμερα ειδική νομοθεσία ή κάποια διάταξη στον ποινικό κώδικα  που να ρυθμίζει κακόβουλες συμπεριφορές και πράξεις αναφορικά με την ηλεκτρονική επικοινωνία η οποία είναι προσβλητική, άσεμνη, ψευδής ή απειλητική.

Πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα που αφενός αφορά την ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης  και αφετέρου την προστασία της προσωπικότητας και της ιδιωτικότητας του ατόμου από κακόβουλες συμπεριφορές, οι οποίες πολλές φορές λειτουργούν ανεξέλεγκτα εφόσον δεν υπάρχει ο απαραίτητος έλεγχος και η τιμωρία. Σε κάθε περίπτωση, είναι η άποψή μας, ότι επιβάλλεται να προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα και να εφαρμόζεται η αρχή της αναλογικότητας.

Γραφείο Τύπου

22 Μαρτίου 2023

ροή ειδήσεων