Π. Λεωνίδου – Εγκλωβισμένοι αγοραστές: Επιβάλλεται να θεσπιστούν το συντομότερο απλοποιημένες διαδικασίες για προστασία των αγοραστών
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΛΕΩΝΙΔΟΥ

Εγκλωβισμένοι αγοραστές : «Επιβάλλεται να θεσπιστούν το συντομότερο απλοποιημένες διαδικασίες για προστασία των αγοραστών»

Συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Νομικών το νομοσχέδιο που αφορά τους εγκλωβισμένους αγοραστές. Πρόκειται για ένα σημαντικό νομοθέτημα, το οποίο επανέρχεται προς συζήτηση στην επιτροπή μετά από το αδιέξοδο που προέκυψε στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Πιο συγκεκριμένα, με το εν λόγω νομοσχέδιο επιχειρείται η διόρθωση στρεβλώσεων που υπάρχουν στο υφιστάμενο καθεστώς, γεγονός που δεν επιτρέπει σε πολλούς αγοραστές – κατόχους ακινήτων, να εξασφαλίσουν τίτλους ιδιοκτησίας. Ειδικότερα, ενώ οι αγοραστές έχουν εκπληρώσει τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, οι πωλητές αδυνατούν να τους μεταβιβάσουν τα ακίνητα λόγω ύπαρξης εμπράγματου βάρους, ή αδυναμίας λόγω πολεοδομικών προβλημάτων.

Σκοπός της προτεινόμενης νομοθεσίας, να θεσπιστεί με απλοποιημένες διαδικασίες μηχανισμός διαφύλαξης των συμφερόντων των αγοραστών, ώστε να διασφαλίζεται η μεταβίβαση του ακινήτου προς τον αγοραστή, χωρίς να απαιτείται διάταγμα δικαστηρίου για ειδική εκτέλεση. Βασικές προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη τίτλου ιδιοκτησίας της Μονάδας και η καταβολή από τον αγοραστή του 95% των χρημάτων στο λογαριασμό του πωλητή στην τράπεζα που χρηματοδοτεί το όλο έργο.

Σημειώνουμε ότι η ρύθμιση αυτή θα αφορά μελλοντικές περιπτώσεις αγοραστών, ενώ αποτελεί προαπαιτούμενο του Σχεδίου Ανάκαμψής και Ανθεκτικότητας ως μέρος του συνολικού πλαισίου.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα, καταθέσαμε τους προβληματισμούς μας ως προς τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, τόσο για τη μη ύπαρξη αναδρομικότητας, όσο και για το ρόλο που θα έχουν οι τράπεζες. Περαιτέρω, εκφράσαμε την ανησυχία μας για την απουσία πρόνοιας για τις περιπτώσεις που ο αγοραστής έχει εκπληρώσει όλες τις συμβατικές του υποχρεώσεις και δεν εξασφαλίζει τίτλο ιδιοκτησίας.

Παράλληλα, εκφράσαμε την ετοιμότητα μας να συμβάλουμε εποικοδομητικά με πρωτοβουλίες, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα που παρουσιάζεται και να παρέχεται η απαραίτητη προστασία προς το αδύναμο μέρος που είναι οι αγοραστές.

Γραφείο Τύπου

21 Ιουνίου 2023

ροή ειδήσεων