Π. Λεωνίδου: Επιβάλλεται η λήψη μέτρων για περιορισμό της πανδημίας, αποφεύγοντας όμως την συρρίκνωση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών
WEB TV, Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΛΕΩΝΙΔΟΥ

«Επιβάλλεται η λήψη μέτρων για περιορισμό της πανδημίας, αποφεύγοντας όμως την συρρίκνωση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών»

Τα δυο Νομοσχέδια, με τα οποία η Κυβέρνηση επιχειρεί να λάβει νομοθετική εξουσιοδότηση, έτσι ώστε το Υπουργείο Υγείας, να αποφασίζει και να λαμβάνει μέτρα περιορισμού των συνταγματικών και θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών, εν καιρώ έκτακτων αναγκών, χωρίς την οποιαδήποτε σύμπραξη της Βουλής, μελέτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας .

Πρόκειται για δυο πολύ σημαντικά νομοσχέδια, μέσα από το οποία θα πρέπει να διατηρηθούν οι ισορροπίες, που το Σύνταγμά και οι θεσμοί του κράτους προβλέπουν. Να δοθεί δηλαδή η δυνατότητα ελέγχου και περιορισμού της πανδημίας με λήψη μέτρων, αλλά να αποφύγουμε στο μέγιστο βαθμό τη συρρίκνωση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Είναι γεγονός ότι την περίοδο που πέρασε, με την εξάπλωση της πανδημίας λειτούργησαν μέτρα στη βάση του περί Λοιμοκάθαρσης, ενός απηρχαιωμένου νόμου, στον οποίο οικοδομήθηκε η νομοθετική εξουσιοδότηση για την λήψη των ισχυόντων μέτρων.

Είναι η άποψη μας λοιπόν ότι οι όποιοι περιορισμοί τίθενται από την κυβέρνηση θα πρέπει να έχουν τη σύμπραξη-συνδρομή των τριών Εξουσιών του κράτους (νομοθετική-εκτελεστική-δικαστική).

Παράλληλα το Νομοσχέδιο ως κατατέθηκε παρουσιάζει κενά τα οποία στο πλαίσιο της συζήτησης, θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι κάλυψης τους.

Γραφείο Τύπου

02 Δεκεμβρίου 2021

ροή ειδήσεων