Π. Λεωνίδου: Επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για διαγραφή των προστίμων και παράταση υποβολής των στοιχείων για τους πραγματικούς Δικαιούχους
Ανακοινώσεις |

Δήλωση Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Δημοκρατικού Κόμματος, Πανίκου Λεωνίδου

«Επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για διαγραφή των προστίμων και παράταση υποβολής των στοιχείων για τους πραγματικούς Δικαιούχους»

Ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο προέκυψε το τελευταίο διάστημα, σε σχέση με τις χρηματικές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται σε εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, για καθυστέρηση στην υποβολή, ή μη καταχώρηση των στοιχείων των πραγματικών δικαιούχων εταιρειών στο μητρώο του Εφόρου, τέθηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου.

Εκφράζουμε ικανοποίηση, για το γεγονός ότι άμεσα τέθηκε προς συζήτηση το εν λόγω θέμα, αφού επηρεάζονται περίπου 200 χιλιάδες εταιρείες. Από την πρώτη μέρα του 2024, όσοι δεν υπέβαλαν τα στοιχεία ή καθυστέρησαν να το πράξουν, υπόκεινται σε χρηματική επιβάρυνση 200 ευρώ, ενώ για κάθε μέρα συνέχισης της παράβασης επιβαρύνονται επιπλέον με 100 ευρώ με ανώτατο όριο συνολικής επιβάρυνσης τις 20 χιλιάδες.

Αυτό έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση, πολλά προβλήματα στην αγορά και σε αρκετές  εταιρείες, αφού το ύψος των προστίμων που καλούνται να καταβάλουν είναι δυσανάλογα ψηλό και μεγαλύτερο σε κάποιες περιπτώσεις από αυτά που θα μπορούσε να επιβάλει το ίδιο το δικαστήριο. Για αυτό το λόγο θεωρούμε ότι χρειάζεται αναθεώρηση όλου του συστήματος .

Συγχρόνως, τονίσαμε την ανάγκη εξεύρεσης άμεσης λύσης, που να εξυπηρετεί από την μια όλους τους επηρεαζόμενους και από την άλλη να διασφαλίζει ότι συμμορφωνόμαστε πλήρως ως κράτος, με τις υποχρεώσεις μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εισηγηθήκαμε δε όπως δοθεί παράταση μέχρι το τέλος Μαρτίου, έτσι ώστε να μπορέσουν όλοι να υποβάλουν τα στοιχεία τους και να ακυρωθούν όλα τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.

Τέλος δηλώνουμε ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι τόσο ο Υπουργός Ενέργειας, όσο και η Έφορος Εταιρειών αναγνώρισαν το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, παραδέχθηκαν ότι ενδεχομένως το όλο σύστημα παρουσίασε δυσλειτουργίες και εξέφρασαν τη βούληση για οριστική και ολοκληρωτική επίλυση του. Ζήτησαν παράλληλα πίστωση χρόνου, μέχρι να ετοιμαστεί γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία για το θέμα της παράτασης και την δυνατότητα διαγραφής των προστίμων που επιβλήθηκαν .

Είμαι βέβαιος ότι η εκτελεστική εξουσία θα επιλύσει, το συντομότερο το πρόβλημα που έχει προκύψει, αφού αυτό απαιτεί η χρηστή διοίκηση και η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του κράτους.  

Γραφείο Τύπου

16 Ιανουαρίου 2024

ροή ειδήσεων